Badkamers van vroeger tot nu

Badkamers zijn in de afgelopen eeuw enorm veranderd. Van functionele ruimtes om snel te wassen tot luxe spa-achtige omgevingen: badkamers hebben een opmerkelijke evolutie doorgemaakt. In dit artikel bespreken we de meest ouderwetse badkamers, maar ook wat je in huidige tijd vaak terugvindt.

Het begin van badkamers

In de vroege jaren 1900 was een badkamer een zeldzaamheid. De meeste huizen hadden geen badkamer en mensen wasten zich in een kom op een tafel. Een toilet dat je kunt doorspoelen, zoals we dat nu kennen, was ook nog geen ding. De introductie van binnenshuis sanitair bracht een revolutie teweeg in de manier waarop mensen zichzelf en hun huizen zagen. De eerste badkamers waren echter nog eenvoudig en een teken van luxe. Voor de grootste klasse waren de badkamers namelijk niet beschikbaar. In huizen waar ze wel te vinden waren, waren de badkamers klein en tegels waren wit. De focus lag met name op functionaliteit en niet op design.

Art Deco stijl

De jaren ’30 van de vorige eeuw, waren een tijd van grote verandering in de wereld van design en architectuur. De Art Deco stijl kwam op en badkamers begonnen een belangrijke rol te spelen in huiselijke esthetiek. Kenmerken van deze stijl zijn geometrische patronen, gestileerde vormen en een rijke kleurgebruik. Typische jaren ’30 badkamers hadden een zwart-wit geruite vloer. De tegels aan de muur waren over het algemeen meer kleurrijk. De badkamer werd iets meer een plek om te ontspannen en te genieten. Nog steeds zie je mensen die in hun droomhuis voor deze stijl kiezen.

Oranje, oranje, oranje

In de jaren ’60 en ’70 begon de hippiebeweging en de badkamers weerspiegelden deze trend. Psychedelische kleuren en patronen waren overal aanwezig en er was een voorkeur voor organische vormen en natuurlijke materialen. In sommige badkamers en überhaupt het hele interieur, kwam veel oranje terug. Maar, badkamers waren er nog steeds niet voor iedereen. Pas vanaf eind jaren ’60 werd een badkamer een verplicht onderdeel in een nieuwbouwhuis.

En nu?

De moderne badkamer is veranderd in een high-tech en luxe omgeving. Er wordt veel nadruk gelegd op duurzaamheid, comfort en persoonlijke stijl. Moderne badkamers zijn vaak uitgerust met technologie zoals smart mirrors, slimme kranen en verlichtingssystemen. Deze kunnen zelfs bediend worden met een smartphone of stem. Daarnaast komt er steeds meer focus op milieuvriendelijke en duurzame materialen en apparatuur. Denk hierbij aan waterbesparende kranen en douchekoppen, LED-verlichting en energiezuinige toiletten (met regenwater).

Badkamer verbouwen

Maar wat in een bepaalde tijd populair was, hoeft niet alleen in die tijd te blijven. Nog steeds kiezen vele mensen juist voor de vintage look. Misschien geeft het een nostalgisch gevoel óf vinden ze het gewoon oprecht erg mooi. Verschillende badkamer-experts staan hiervoor open en helpen jouw graag naar de badkamer van je dromen.

Ben je van plan om je badkamer te verbouwen, houd dan rekening met de volgende aspecten. Denk aan de indeling, ventilatie, waterdichtheid, verlichting en sanitair. Zorg ervoor dat de indeling functioneel is en dat er voldoende ventilatie is om schimmel te voorkomen. Zorg ook voor waterdichte materialen en kies de juiste verlichting voor de sfeer en functionaliteit. Kies tot slot sanitair dat past bij je behoeften en de grootte van de ruimte.

Door