Het kan zijn dat je ziet dat jouw baby of jijzelf last heeft van kleine puntjes op de huid. Veel mensen denken dat puntjes op de huid iets onschuldigs is, het is net als een moedervlek. Vaak is dit het ook, echter zijn er altijd uitzonderingsgevallen mogelijk. Zo kan het zijn dat je last hebt van puntbloedinkjes. Mocht je nog niet bekend zijn met deze puntjes op de huid dan is het van belang dat je dit artikel even goed doorleest. Wij laten je namelijk precies zien wat puntbloedinkjes zijn, hoe ze ontstaan en wat je er eigenlijk tegen kunt doen. op die manier hoef je niet meer met een hoop zorgen rond te lopen maar zal je beter weten wat je precies kunt verwachten van deze huidaandoening.
Wat zijn puntbloedinkjes eigenlijk?
Puntbloedinkjes, ook wel bloedvlekken of huidbloedingen genoemd, verwijst naar paarskleurige vlekken die het meest herkenbaar zijn op de huid. De vlekken kunnen ook verschijnen op organen of slijmvliezen, inclusief de membranen aan de binnenkant van de mond. De puntbloedinkjes ontstaan wanneer kleine bloedvaten barsten, waardoor het bloed zich onder de huid verzamelt. Dit kan leiden tot paarse vlekken op de huid die variëren in grootte van kleine puntjes tot grote vlekken. Deze vlekken zijn over het algemeen goedaardig, maar kunnen duiden op een ernstigere medische aandoening. Denk hier bijvoorbeeld aan een bloedstollingsstoornis. Soms kan een laag bloedplaatjesniveau overmatige bloeduitstortingen en bloedingen veroorzaken. Bloedplaatjes zijn de cellen die helpen bij de bloedstolling. Lage bloedplaatjesniveaus kunnen erfelijk of genetisch zijn, maar ze kunnen ook gerelateerd zijn aan recente:
- beenmergtransplantaties
- kanker
- chemotherapie
- stamceltransplantaties
- hiv-besmettingen
- hormoonvervanging
- oestrogeentherapieën
- medicijnen
Je moet altijd contact opnemen met je arts als je merkt dat je huid groeit of verandert. Deze kan aan de hand van enkele kleine onderzoeken zien of de puntbloedinkjes iets zijn om je druk over te maken of dat er in feite niets aan de hand is. Wees echt niet bang om naar de huisarts te gaan, deze is er namelijk voor je om je te helpen bij een diagnose. Mocht je nu te horen krijgen dat een behandeling nodig is dan zal je er zo voor zorgen dat je snel actie kunt ondernemen.
Hoe worden puntbloedinkjes gediagnosticeerd?
Je arts zal jouw huid onderzoeken om de diagnose puntbloedinkjes te stellen. De artsen kunnen vragen stellen over je familie en persoonlijke gezondheidsgeschiedenis, zoals wanneer de puistjes voor het eerst verschenen. Je arts kan ook een biopsie van de huid uitvoeren naast het bloed- en bloedplaatjesonderzoek. Deze tests zullen helpen om te beoordelen of jouw puntbloedinkjes al dan niet het gevolg is van een ernstigere aandoening, zoals een bloedplaatjesziekte of een bloedstoornis. Het niveau van de bloedplaatjes kan helpen bij het identificeren van de oorzaak van de puntbloedinkjes en zal je arts helpen bij het bepalen van de beste behandelingsmethode. De puntbloedinkjes kunnen zowel kinderen als volwassenen treffen. Kinderen kunnen het ontwikkelen na een virale infectie en kunnen meestal volledig herstellen zonder enige tussenkomst. De meeste kinderen met trombocytopenische purpura herstellen volledig binnen enkele maanden na het ontstaan van de aandoening. Bij volwassenen zijn de oorzaken voor purpura echter meestal chronisch en hebben ze een behandeling nodig om de symptomen te helpen beheersen en het aantal bloedplaatjes binnen een gezond bereik te houden.
Hoe wordt purpura behandeld?
Het type behandeling dat je arts zal voorschrijven is afhankelijk van de oorzaak van jouw puntbloedinkjes. Volwassenen met een lichte trombocytopenische purpura kunnen zonder enige vorm van behandeling herstellen. Je zult een behandeling nodig hebben als de aandoening die de puntbloedinkjes veroorzaakt niet vanzelf verdwijnt. Behandelingen zijn onder andere medicijnen en soms een splenectomie. Ook een operatie om de milt te verwijderen is een optie die overwogen kan worden. Er kan ook worden gevraagd om te stoppen met medicijnen die de bloedplaatjesfunctie aantasten, denk aan aspirine en aan ibuprofen. Andere soorten behandelingen zijn onder andere:
- Corticosteroïden
Je arts kan je aanbevelen om te beginnen met een corticosteroïde medicatie. Deze kan helpen om jouw aantal bloedplaatjesaantal te verhogen door de activiteit van je immuunsysteem te verminderen. Het duurt meestal ongeveer twee tot zes weken voor je bloedplaatjes aantal om terug te keren naar een veilig niveau. Wanneer dat gebeurt, zal je arts het medicijn stopzetten. Het is belangrijk om met je arts te praten over de risico’s van het nemen van corticosteroïden voor lange periodes. Dit kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, zoals gewichtstoename en botverlies.
- Intraveneus immunoglobuline
Als jouw type puntbloedinkjes ernstige bloedingen veroorzaken, kan je arts je een intraveneuze medicatie geven die intraveneus immunoglobuline (IVIG) wordt genoemd. Ze kunnen je ook IVIG geven als je jouw bloedplaatjesaantal snel moet verhogen voor de operatie. Deze behandeling is meestal effectief in het verhogen van je bloedplaatjesaantal, maar het effect is meestal alleen op de korte termijn aanwezig. Het kan bijwerkingen veroorzaken zoals hoofdpijn, misselijkheid en koorts.
- Andere geneesmiddelentherapieën
De nieuwste geneesmiddelen die worden gebruikt voor de behandeling van laag aantal bloedplaatjes bij mensen met een chronisch immuun (idiopathisch) trombocytopenisch purpura (ITP) zijn romiplostim (Nplaat) en eltrombopag (Promacta). Deze medicijnen zorgen ervoor dat het beenmerg meer bloedplaatjes produceert, waardoor het risico op blauwe plekken en bloedingen afneemt. Let er wel altijd op dat je eerst overlegt met de arts voordat je aan medicatie begint. Er zullen namelijk altijd bepaalde bijwerkingen verbonden zitten aan het gebruik van medicatie. Door hier op te letten zal je niet voor verrassingen komen te staan.
Zodra de behandeling is gestart, zal uw arts het aantal bloedplaatjes in de gaten houden om te bepalen of de behandeling al dan niet effectief is. Zij kunnen uw behandeling veranderen, afhankelijk van de werkzaamheid ervan. Aan de hand hiervan zal de arts precies kunnen zien welke stappen er precies genomen moeten worden om ervoor te zorgen dat je weer zo gezond mogelijk door het leven kunt gaan.