Waarom 5-HTP onmisbaar is voor je lichaam

rear view of woman with arms raised at beach during sunset

5-HTP is een aminozuur dat een voorloper is van serotonine, een neurotransmitter die ook wel het geluks-hormoon wordt genoemd. Als het lichaam niet voldoende hoeveelheden 5-HTP afscheidt, kan je stemming verslechteren en krijg je te maken met een verminderde eetlust. In dergelijke situaties kunnen voedingssupplementen met 5-HTP werken, die het te lage gehalte van dit aminozuur in het lichaam aanvullen.

Wat is 5-HTP?

5-HTP (5-hydroxytryptofaan) is een verbinding die wordt geproduceerd uit L-tryptofaan. Het vormt de basis voor de opbouw van serotonine, een van de belangrijkste neurotransmitters die een gevoel van geluk ondersteunen en een antidepressieve werking hebben. Door 5-hydroxytryptofaan binnen te krijgen, kun je het serotoninegehalte aanvullen als je kampt met een tekort, bijvoorbeeld als je lijdt aan een depressie of worstelt met het metabool-syndroom. Indirect is 5-hydroxytryptofaan ook een voorloper van melatonine, een neurohormoon dat de slaap reguleert, en daarom wordt suppletie aanbevolen voor mensen met slaapstoornissen.

Hoe werkt 5-HTP en hoe beïnvloedt het de serotoninespiegel?

5-HTP is een aminozuur dat de aanmaak van serotonine ondersteunt. Serotonine in het lichaam verschijnt als gevolg van verschillende chemische reacties. Het begint allemaal met L-tryptofaan, dat via 5-hydroxytryptofaan wordt omgezet in serotonine. Aromatisch L-aminozuurdecarboxylase neemt deel aan dit proces. 5-hydroxytryptofaan kenmerkt zich door een zeer goede opname. Tot 70% van dit aminozuur komt in het bloed terecht. De verbinding kan de bloed-hersenbarrière passeren.

Bronnen van 5-HTP

Om ervoor te zorgen dat het lichaam zelf 5-hydroxytryptofaan kan produceren, heeft het een bepaalde aminozuur nodig: tryptofaan. Die komt vooral voor in producten met een hoog eiwitgehalte, zoals kip, melk, kaas, eieren, vis of pompoenpitten. Het komt komt ook van nature voor in sommige planten. De meest gebruikte bron van het aminozuur is de Afrikaanse zwarte boon (Griffonia simplicifolia). De zaden bestaan ​​voor enkele procenten uit 5-HTP. Andere producten die 5-hydroxytryptofaan bevatten, zijn eetbare paddenstoelen.

 Eigenschappen van 5-HTP 

5-HTP heeft eigenschappen die de gezondheid en het welzijn ondersteunen. Als directe voorloper van serotonine draagt ​​het bij aan een verbetering van de stemming. Het geeft je ook sneller een vol gevoel en beïnvloedt ook de regulatie van de slaapcyclus. 5-Hydroxytryptofaan kan ook het gevoel van opvliegers en andere symptomen van de menopauze bij vrouwen verminderen.

 Een goed humeur

Serotonine, waarvan de voorloper 5-hydroxytryptofaan is, is verantwoordelijk voor het behoud van een goed humeur. Wetenschappelijke studies tonen aan dat tekorten aan tryptofaan in het lichaam sterk geassocieerd zijn met depressie. Verlaagde niveaus van deze verbinding kunnen vele oorzaken hebben, maar meestal wordt het geassocieerd met een dieet met weinig aminozuren. Een andere reden is een tekort aan magnesium, vitamine B6 of frequente stress. Houd er rekening mee dat 5-HTP kan interageren met antidepressiva.

Verminderde eetlust

5-HTP kan gewichtsbeheersing effectief ondersteunen en de eetlust onderdrukken. Hogere niveaus van serotonine in het lichaam beïnvloeden hoe we ons voelen als we honger hebben. Het vermindert de overmatige hunkering naar koolhydraten, wat zeer gunstig is voor mensen die willen afvallen. Studies bij zwaarlijvige vrouwen die Griffonia simplicifolia -extract gebruikten, bevestigden dat 5-HTP het gevoel van volheid kan versterken en tegelijkertijd de BMI kan verlagen.

Door