Zo zet je al je uitgaven aan energie op een rij: waar valt er iets te bezuinigen?

In eerdere artikelen legden we al uit hoe je kunt bezuinigen op je energierekening, waarom het kan lonen om over te stappen wat er precies onder gas, water en licht valt. Desondanks kun je, zelfs met al die kennis op zak, soms door de bomen het bos niet meer zien en niet concreet hebben wat je nou waar precies aan uitgeeft. Hoe zet je je energie-uitgaven nou voor jezelf duidelijk op een rijtje, en waar kun je het best op bezuinigen? In dit artikel proberen we je tips te geven voor een georganiseerder uitgavenpatroon en hoe je onnodige energie-uitgaven stop kunt zetten.

Energie-uitgaven op een rij

Het klinkt misschien wat overdreven, kinderachtig of stom, maar het fysiek opschrijven van je uitgaven kan een stuk meer inzicht geven in je uitgavenpatroon. Het daadwerkelijk opschrijven van de gebeurtenis laat je langer nadenken dan wanneer je hierover zou typen. Is schrijven nou echt niks voor jou, dan zijn er tegenwoordig ook allerlei apps die je willen helpen met het in kaart brengen van je (energie)uitgaven. Zo beperk je kosten waar je geen weet van hebt en kom je niet voor verassingen te staan.

Waar kun je op bezuinigen?

Er zijn gelukkig heel veel tips die je op weg helpen om te bezuinigen op je energieverbruik. Hier de belangrijkste vijf.

  1. Gloeilampen de deur uit gooien. Gloeilampen zijn echt niet meer van nu, en met ledlampen kun je tot 130 euro per jaar besparen.
  2. Kleine wasjes, grote wasjes, allemaal koud. Niet alleen is het beter voor je kleren, ook het milieu maak je blij met de keuze van 30 graden in plaats van 90.
  3. Stop met de droger. De droger verbruikt iedere keer dat je hem aanzet ongeveer een euro aan stroom. Een waslijn of droogrek maakt misschien je handdoeken niet zo zacht als een droger kan, maar is dus wel een stuk zuiniger en goedkoper.
  4. Stekkers uit het stopcontract. Als je apparaten hebt gebruikt, zorg dan dat je ze altijd uitzet wanneer je klaar bent met het gebruik, maar ook dat je de stekker daadwerkelijk uit het stopcontact haalt. Dit kost namelijk altijd nog stroom en dat is zonde.
  5. Energie-aanbieder. Een andere energie-aanbieder kan zo veel goedkoper blijken te zijn dan je huidige energieleverancier. Blijf dus energie vergelijken op verschillende vergelijkingssites en zorg dat je niet onnodig te veel betaalt. Energieleveranciers hebben namelijk ook veel energie aanbiedingen en acties met kortingen, waar je honderden euro’s op kunt besparen.

 

Door