Hoe houd je het leer van je schoenen in goede conditie?

Mooie handgemaakte schoenen kopen is vaak geen probleem, zorgen dat ze mooi blijven wel. Belangrijk om te weten is dat leer natuurlijk gemaakt is van dierenhuid. Je moet het dus eigenlijk net zo behandelen als je eigen huid. Net als jouw huid bodylotion, crèmes en andere verzorgingsproducten nodig heeft heeft het leer van jouw schoenen dat ook.

Let op:

* Zet je leren schoenen nooit in de buurt van een (open) haard of vuur. Het droogt dan namelijk extreem snel uit.

* Als je schoenen nat zijn geworden, probeer dan met krantenpapier de schoen op te vullen, zodat het leer niet kan vervormen en sneller droog wordt. Verzorg je schoenen na aanraking met water extra goed.

* Leer kan van nature vlekkerig zijn. Hier is vrijwel niks tegen te doen en is leereigen. Schrik dus niet van een klein kleurverschil.

* Leren schoenen krijgen na gebruik vaak wat loopnerven, aan de bovenkant van de schoen, van boven gezien vlak onder de teen. Ook hier is niks tegen te doen, dit zal bij elke leren schoen gebeuren.

* Leer beweegt mee met de voet, en kan wat uitrekken nadat de schoen ingelopen is. Let wel, dit kan natuurlijk niet in de lengte. Zorg dus dat je goed oplet of de schoen wel ruim genoeg is qua lengte, strak in de breedte of bij de wreef is dus niet zo’n probleem.

Schoenverzorging voor dummies

Zoals eerder genoemd, leer is net zoals je eigen huid. Je eigen huid droogt op een gegeven moment ook uit en heeft de verzorging nodig van een bodylotion of bijvoorbeeld Vaseline. Vergelijk dit met schoenverzorging: zacht leer -zoals suède- heeft ook lotion nodig en stevig leer vaak een leervet. Hiermee voedt je het leer dus. Dit is het verzorgende deel van de schoenbescherming, maar hierna heb je nog een beschermend deel. Vergelijk dit met een haarspray: die zorgt ervoor dat regen of wind je haar minder aantast. Vaak zijn dit dan ook producten in de vorm van een spray: maar dan geen haarspray, maar een echte schoen-spray.

Verschillende leersoorten

* Suède is misschien wel het meest kwetsbare soort leer. Zorg dat je een suèdeborstel in de kast hebt liggen en een verzorging speciaal voor suède, vaak is dit een soort lotion. Een leervet is hier absoluut niet geschikt voor. Zorg na de verzorging voor een beschermende spray.

* Stevig leer, wat je vaak ziet op laarzen, heeft meer nodig dan een lotion. Hiervoor is een leervet wel geschikt. Je kunt hier dezelfde beschermende spray over gebruiken.

* Zacht leer, zoals vaak op vrouwelijke enkellaarsjes, heeft iets nodig wat tussen een lotion en leervet inzit. Vraag hiernaar bij de desbetreffende schoenenwinkel, die weten je vaak het best te helpen. Zacht leer herken je aan de dikte van het leer, het is juist vrij dun, en de beweeglijkheid. Hoe steviger het leer, hoe minder beweeglijk.

* Nubuck leer (zoals Timberlands) is vrij lastig te herkennen. Twijfel je hierover, vraag het dan aan de verkoper van de schoenenwinkel of kijk in het label. Nubuck is eigenlijk hetzelfde als suède, maar dan zijn de haartjes afgeknipt. Het heeft wel dezelfde verzorging nodig als suède, dus laat je goed adviseren!

Door