Wat te doen bij een verbrand gehemelte

gehemelte verbrand: wat te kun je er aan doen

Zelden zijn er momenten zo vervelend als de momenten op het terras, waarbij je een portie bitterballen voorgeschoteld krijgt en je net iets te snel eentje in je mond stopt. Een brandende pijn doordringt je gehemelte en kan soms wel dagen blijven aanhouden. Ontzettend irritant natuurlijk, maar is hier iets tegen te doen? En zo ja, wat? In dit artikel proberen we je een hoe-red-ik-mijn-gehemelte-als-ik-deze-lelijk-verbrand-heb-cursus te geven.

Snel en effectief

Zorg dat je iets kouds in de buurt hebt. Je kunt op een ijsblokje zuigen, zodat je het verbrande gedeelte direct koelt en terplekke de pijn verdoofd wordt, maar ook een slok van je drinken wat langer in je mond houden, zodat je de pijnlijke plek koelt.

Melk is goed voor elk

Door de stoffen in melk legt het een zacht laagje over je weefsel. Dit beschermt het verbrande deel van je gehemelte en zorgt dat ander eten of drinken wat je mond binnenkomt minder irriteert. Daarnaast zit er in melk ontzettend veel calcium en verstevigt het je botten.

De volgende dagen

En als bovenstaand je niet echt verder helpt, let dan de dagen nadat je je verbrand hebt op wat je eet, en vermijd warme maaltijden of krokante of harde dingen, zoals hard stokbrood of chips. Eet bijvoorbeeld in plaats van een warme cup-a-soup een gazpacho.

Is er een dokter in de zaal?

Als je mond nou zo heftig verbrand is dat je de pijn echt niet meer trekt, moet je zeker contact opnemen met een dokter om zeker te weten dat je geen ernstige brandwonden overhoudt aan je hapje bitterbal.

En het allerbelangrijkst: wacht even met heet eten eten. Vergeet vooral niet te blazen en te checken of je etenswaar al afgekoeld is, en kijk uit met die portie bitterballen. Vrouwpedia heeft meer gehemelte verbrand tips die heel handig zijn. Ook tips om het te voorkomen.

You may also like

Door