Er zijn genoeg opticiens in Nederland en ook een heleboel brillendragers. Genoeg keuze dus, maar welke van de opticiens is nou de beste?
Wie is opticien?
In verschillende landen om ons heen, mag een oogmeting alleen gedaan worden door medewerkers die er een opleiding voor hebben gehad. In Nederland kan iedereen een oogmeting doen. Het beroep ‘opticien’ is niet beschermd, dus wie meet onze ogen als we bij de opticien langsgaan? De Optometrist heeft een Hbo-opleiding en heeft wel een beschermde titel. Hij of zij doet oogmetingen en doet meestal ook veel onderzoek. Soms behandelt de optometrist ook oogklachten en klachten over verminderd zien.
Voor opticien zijn verschillende betekenissen beschikbaar. Zo kan een opticien een Mbo-opleiding hebben afgerond en soms een aanvullende vakinhoudelijke opleiding. Maar je mag jezelf ook opticien noemen als je een interne opleiding bij de optiekwinkel hebt afgerond. Sommige drogisterijmedewerkers, zonder een specifieke opleiding voor oogmeting noemen zichzelf ook opticien. Ze hebben wel vaak een cursus gedaan van enkele dagen, maar veel meer ook niet.
Een jaar geleden was de Nederlandse media in rep en roer over het gegeven dat zomaar iedereen een oogmeting kan doen in ons land. De kwaliteit van de oogmetingen zou daardoor in gevaar komen. Toch is een oogmeting te alle tijden subjectief. De handeling wordt gedaan door mensen en de kans op verschillen in metingen is daardoor groter. Een verschil in meting van 0,5 en 0,25 is nog aanvaardbaar, alles wat daarboven zit, is niet acceptabel en de kans dat je een verkeerde bril meekrijgt, is ook groot.
Niet alleen dat. De dag en staat waarin je zelf verkeerd kan ook een verschil meegeven in de oogmeting. Ben je verkouden of vermoeid, misschien zwanger of ziek? Deze factoren kunnen allemaal een rol spelen in de meting van je ogen. Daarom kan je het best een meting twee keer laten doen om er zeker van te zijn dat de afwijkingen goed genoteerd staan. Of als je al een bril hebt, de gegevens van de vorige keer mee nemen en deze vergelijken met de nieuwe meting.
Is de verkeerde sterkte schadelijk?
Gelukkig is het niet schadelijk voor je ogen om een verkeerde sterkte te dragen. Wel kan het heel vervelend zijn. Door een te sterke bril kan je last krijgen van hoofdpijn en vermoeidheid. Een nieuwe bril zal in de eerste twee weken waarschijnlijk even wennen zijn, maar als de klachten blijven aanhouden ook na die twee weken, is het raadzaam om terug te gaan naar de opticien. Deze kan dan opmeten of je wel de goede brilsterkte aangemeten hebt gekregen.
De grote ketens
Hoe kwamen deze grote ketens dan uit dit verhaal en bij welke opticien kan je het beste langsgaan voor een oogmeting?
1. EyeWish
De opticiens van EyeWish deden de metingen in het onderzoek het best samen met Specsavers. De oogmetingen werden het nauwkeurigst uitgevoerd bij deze twee opticiens.Klanten vinden vooral de kennins tijdens de metingen en klantvriendelijkheid goed bij EyeWish.
2. Specsavers
Deze opticiens staan dus eigenlijk op een gedeelde eerste plaats met EyeWish. De service van Specsavers is goed en daar blijven veel mensen voor terugkomen. De kwaliteitsgarantie en professionaliteit van de medewerkers tijdens de metingen en het kiezen van een bril bevielen erg goed.
3. Hans Anders
Wat vooral opviel bij Hans Anders is dat je niet een brilrecept meekrijgt als je geen bril koopt. Daar valt natuurlijk wel wat voor te zeggen. Meerdere opticiens gaven geen brilrecept mee na de oogmeting als mensen niet van plan waren een bril aan te schaffen bij dezelfde vestiging. De meeste oogmetingen kosten dan ook bijna altijd geld. Bijvoorbeeld direct een bril kopen bij Hans Anders, maar de goedkoopste bril blijft daar rond de €40 hangen.
4. Pearl
Ook de welkende Pearl staat in dit lijstje. Bij Pearl kost een oogmeting €30 als je geen bril aanschaft, neem je wel een bril mee naar huis na de oogmeting, komen deze kosten te vervallen. Pearl streeft ernaar om alle oogmetingen te laten doen door een optometrist of een getrainde opticien. Daarnaast beloven ze ook levenslange service. Mocht je bril aangedraaid moeten worden. De pootjes versteld of moet er iets anders gebeuren met jouw bril? Dan kan dat daar gratis. Daar houden de meesten klanten wel van.
5. Eyelove
Klanten hadden de minst goede ervaring bij Eyelove. De volledigheid van de metingen, de deskundigheid van de medewerkers en de genomen tijd werden als negatief beoordeeld. De medewerkers van Eyelove vroegen wel naar verdere gezondheidsproblemen van de klanten terwijl andere opticiens dat niet deden. Ook andere klachten kunnen voor oogafwijkingen zorgen, dus dat is een pluspunt bij Eyelove. Het is ook niet gek dat juist deze opticien als minst uit de bus komt, aangezien ze voornamelijk in drogisterijen zitten en het personeel niet volledig focust op oogproblemen.
Online lenzen
Voor lenzen kan je tegenwoordig ook online terecht bij een opticien. Er zijn nu online vision-tests waarbij patiënten hun voorschrift kunnen krijgen en vervolgens hun contactlenzen kunnen bestellen. Natuurlijk zijn deze vision-tests nog in ontwikkeling. Een opticien heeft het grote voordeel om zelf te kunnen kijken en vragen te stellen aan de klant. De online manier van contactlenzen bestellen moet de klant een extra mogelijkheid bieden om ook zonder recept aan contactlenzen te kunnen komen.
Lenzen abonnement
Online lenzen bestellen is dus mogelijk en ook erg makkelijk. Natuurlijk ga je redelijk snel door je lenzen heen en dan moet je ze weer opnieuw bestellen. Het handige van deze online manier van lenzen aanschaffen, is dat je er tegenwoordig gewoon een abonnement op kan nemen. Voor lage maandelijkse kosten kunnen de juiste lenzen bij jou thuis worden bezorgd op het juiste moment. Zo vergeet je nooit meer te bestellen en heb je altijd je lenzen in huis.