Studenten en energieverbruik: Wat ben je kwijt aan gas, water & licht?

Lamp

Als student leef je graag op budget en wil je zeker niet te veel geld kwijt zijn aan zaken waar je ook op kunt bezuinigen. Als je besluit om op kamers te gaan ben je ineens ook verantwoordelijk voor zaken als gas, water en licht. Hoe breng je nou voor jezelf in kaart hoeveel je daadwerkelijk kwijt bent aan deze kosten? In dit artikel proberen we je daar wat meer verduidelijking over te geven.

Als je een kamer of appartement onderhuurt, is de kans groot dat de huurprijs inclusief is. Hier zit dan dus de kosten van gas, water en licht (ook wel GWL genoemd) bij in. Je bent dan zelf niet verantwoordelijk voor het afsluiten van deze diensten en hoeft er eigenlijk alleen voor te betalen. Dat betekent dan wel dat je de keuze van een energieleverancier ook over zal moeten laten aan de hoofdhuurder dan wel huurbaas.

Als je een eigen woning hebt, is het aan jou om op zoek te gaan naar de juiste energieleverancier. Er zijn gelukkkig veel sites die mogelijkheden bieden om energie-aanbieders te vergelijken en zo op de voordeligste prijzen uitgekomen. Let op: het is belangrijk om, wanneer je gaat wonen in je nieuwe woning, je direct de meterstanden noteert. Vanaf deze standen is het namelijk moment dat jij verantwoordelijk bent voor de energiekosten.

Water

Energieleveranciers bieden gas en elektriciteit aan, maar geen water. In iedere regio is er slechts één actief waterbedrijf, dus is de keus voor een waterleverancier vrij makkelijk. Als je binnen dezelfde regio verhuist, is het belangrijk om je nieuwe adres door te geven aan je waterleverancier. Als je verhuist naar een andere regio, moet je je bij een nieuw waterbedrijf aanmelden.

Het kiezen van het juiste tarief

Stroomleveranciers bieden over het algemeen een keuze tussen een vast en variabel tarief. De juiste tariefsoort kiezen is lastig, zeker als je geen ervaring hebt met het afsluiten van een energiecontract. Als je energieverbruik consistent is, is het verstandig om voor een vast tarief te gaan. Bij veel en constistent gebruik is dat namelijk relatief voordeliger dan een variabel tarief. Als je energieverbruik veel verschilt, omdat je bijvoorbeeld veel weekenden niet thuis bent en naar je ouders gaat, kan het baten om voor te kiezen voor een variabel tarief.

Uiteindelijke kosten

Volgens het Nibud zijn de kosten voor gas, water en licht bij een tussenwoning voor één persoon €107,85 en voor vier personen €164,80. Het is verstandig om je ook te focussen op zuinig verbruik van energie, niet alleen voor jou maar ook voor het milieu.

Studenten opgelet: energieverbruik met een budget

Naast dat je verzekeraars kunt vergelijken en kan proberen zo goedkoop mogelijk uit te zijn, is het ook handig om je eigen energieverbruik een beetje in de gaten te houden. Zo ben je niet onnodig veel kosten kwijt aan GWL en is er meer budget over om te kunnen genieten van een biertje op het terras.

Door