Kan het? Naam en adres achterhalen van een mobiel nummer? Onbekend Nummer?

hoe vind je een naam of adres aan de hand van een mobiel nummer?

Iedereen heeft het wel eens en mij gebeurt het de laatste tijd steeds: je wordt gebeld door een nummer dat je niet kent. Soms ben ik te laat met opnemen en zie ik het pas achteraf. Ik zoek het nummer dan altijd op, voordat ik beslis om terug te bellen. Soms neem ik wel op en blijkt het een energiemaatschappij te zijn die mij gelijk gaat lastigvallen met allerlei vragen. Blijkbaar zijn zij achter mijn telefoonnummer gekomen. Men denkt nog vaak dat, wanneer iemand jouw telefoonnummer heeft, jouw naam of adres niet achterhaald kan worden. Helaas is dit niet het geval en kan men tegenwoordig meer over je vinden dan je vaak weet.

Privacy

Veel mensen denken dat ze met hun mobiel hun privacy kunnen bewaren. Ze denken dat ze hun telefoonnummer wel kunnen geven, zonder dat iemand achter een naam of adres kan komen. Wanneer je bijvoorbeeld iets verkoopt via Marktplaats, geef je vaak jouw telefoonnummer aan de persoon die het van je koopt. Zo kun je makkelijker afspraken met elkaar maken. Men komt niet achter meer gegevens, toch? Dat is helaas niet het geval.

Een nummer belt jou

Anderen kunnen dus veel over jou te weten komen aan de hand van jouw telefoonnummer, maar dit betekent ook dat jij kan komen achter een naam of adres, wanneer jij door een telefoonnummer wordt gebeld dat je niet kent. Hieronder benoem ik een aantal dingen die je hierbij kunnen helpen.

WhatsApp

Je denkt er misschien niet gelijk aan, maar bij een onderzoekje naar wie jou heeft gebeld, kan het de moeite waard zijn om WhatsApp te gebruiken. Gebruik het populaire chatprogramma als spyware en je kunt er op een eenvoudige manier achterkomen wie jou heeft gebeld. Als je dus dacht dat WhatsApp alleen voor het appen met je vriendinnen of voor het delen van vakantiekiekjes met je opa en oma was, dat is niet zo. Voeg het onbekende 06-nummer toe aan WhatsApp via de contacten-app van je telefoon. Open een gesprek in WhatsApp met het onbekende 06-nummer en klaar is Kees. Je kunt namelijk van de meeste mensen op WhatsApp een profielfoto zien en op deze manier kun je die gemakkelijk bekijken. Dit trucje werkt bovendien op elke smartphone, hoe oud je telefoon is, maakt niet uit. Heeft de onbekende beller geen profielfoto? Tja, dan heb je het in ieder geval geprobeerd en kun je op andere manier proberen te achterhalen wie de beller is.

Facebook

Echt waar, soms hebben mensen hun telefoonnummer gedeeld met Facebook. Trouwens niet alleen op Facebook, ook op LinkedIn kun je soms succesvol achterhalen wie jou heeft gebeld. De frustratie van het niet weten wie jou heeft gebeld, zou je dus wel eens eenvoudiger op kunnen lossen dan je van tevoren denkt. Open Facebook en ga op zoek door het nummer in de zoekbalk in te voeren. Ontmasker je secret caller als een ware Sherlock Homes door gebruik te maken van social media. Een makkelijkere oplossing is er niet en het voorkomt veel frustatrie en misschien wel kopzorgen.

Let’s Google that

Bieden WhatsApp en Facebook geen soelaas? Dan kun je altijd nog in de ontzettend populaire zoekmachine gaan zoeken. Het is wat lastiger dan in het verleden, maar Google kan je nog steeds helpen bij je zoektocht die leidt naar de ontmaskering van een onbekende beller. Typ het 06-nummer in in de zoekbalk en hoppa: ontdek wie je gebeld heeft. Als het telefoonnummer namelijk gekoppeld is aan een bedrijf of een social media-account, dan kun je er zeker van zijn dat je de beller via Google vindt.

Providers

Veel providers verkopen telefoonnummers met dezelfde getallen erin. Alle telefoonnummers van een bepaalde provider beginnen bijvoorbeeld met de cijfers ‘06-30’. Hiermee kun je dus al enige informatie achterhalen.

Omgekeerd zoeken in telefoongidsen en websites

Vroeger had men altijd zo’n groot en dik telefoonboek, waarin alle telefoonnummers stonden. Wanneer je iemand wilde bellen, zocht je de naam op en daarachter stond het telefoonnummer. Zo kun je ook iemand omgekeerd opzoeken. Je zoekt dan bij een telefoonnummer een naam. Dit kost wel veel tijd. Het kan zijn dat je alle telefoonnummers bij langs moet gaan om achter een naam te komen.

Online gaat dit veel makkelijker. Tegenwoordig wordt de papieren versie dan ook steeds minder gebruikt. Er zijn verschillende websites die zijn gemaakt voor het opzoeken van namen en adressen aan de hand van telefoonnummers, of andersom. Of websites die bijvoorbeeld een postcode zoeken bij adres zoals op postcodezoekmachine.nl. Hier kun je een telefoonnummer invoeren en vervolgens wordt een naam of adres opgezocht. Voorbeelden hiervan zijn Ikhebje.nl, 06gids.nl en Nummerzoeker.nl. Een ander voorbeeld is Gebeld.nl. Zij hebben nog een extra service, waarbij je hen kunt bellen met jouw vraag. Zij gaan dan op zoek naar de gegevens, aan de hand van het telefoonnummer.

Toestemming?

Voor veel websites moet je eerst toestemming hebben gegeven voor dat jouw telefoonnummer opgezocht kan worden in hun telefoonboek. Echter, bij sommige providers staat dit automatisch al aan en moet je het juist aangeven, wanneer je het niet wilt. Zo ben je je er vaak niet van bewust dat je hier toestemming voor hebt gegeven, waardoor jouw telefoonnummer ongemerkt heel lang op internet kan staan.

Onbekend nummer

Word je veel gebeld door een anoniem nummer? Of word je misschien wel lastiggevallen door een stalker? Dan wordt vaak het nummer afgeschermd. Met een onbekend nummer kun je niet een naam of adres achterhalen. Wat je dan het beste kunt doen, is dat je nauwkeurig bijhoudt wanneer er gebeld is en of er iets gezegd is. Op een gegeven moment, wanneer je genoeg gegevens hebt verzameld, kun je naar jouw provider bellen en dit doorgeven. Zij kunnen jou niet een naam of adres geven, maar zij kunnen wel de persoon een waarschuwing geven. Zij zien namelijk wel van wie het telefoonnummer is. Lijkt dit niet te helpen, dan kun je altijd naar de politie gaan.

Aan de hand van een telefoonnummer kan iemand dus al veel over je te weten komen, maar andersom kun jij dit ook over een ander. Op verschillende websites kun je een telefoonnummer invoeren, waarna je achter een naam en adres kunt komen. Wanneer je niet wilt dat mensen achter jouw naam en adres kunnen komen, aan de hand van een telefoonnummer, controleer dan eens of je bij jouw provider aan of uit hebt staan dat jouw telefoonnummer online te vinden is in telefoonboeken.

You may also like

Door