Hoe leuk auto’s ook kunnen zijn, ze zijn helaas niet gratis. Naast dat de auto zelf vaak behoorlijk wat duiten kost, moet je ook wegenbelasting en een verzekering betalen. In dit artikel proberen we verduidelijking te geven over wat het hebben van een auto nou écht kost. Zo zullen we auto verzekeringen vergelijken en uitleggen hoe je je eigen autoverzekering kunt berekenen, zodat je precies weet wat je kosten zijn voordat je in een glanzende bolide langs de straten scheurt.
Het kopen van de auto zelf is zeker niet de belangrijkste kostenpost, want bij het bezitten van een auto komen nog zoveel meer zaken kijken. Hoe krijg je nou inzicht in wat nou de daadwerkelijke kostenposten zijn van het hebben van een auto? In dit artikel proberen we dat voor je in kaart te brengen.
Autoverzekering
Autoverzekeraars verschillen onderling vaak zeer qua prijs. Je autoverzekering berekenen is nu eenvoudiger dan ooit omdat allerlei sites dit gratis aanbieden. Ook kun je op deze sites elke autoverzekering vergelijken met een ander. Er zijn sites van verzekeraars zelf, waar je gemakkelijk je premie kunt bereken, maar ook sites die je een inzicht geven en premies van verschillende zorgverzekeraars vergelijken. Om je geschatte premie te berekenen is het handig dat je je kenteken, het aantal schadevrije jaren, het aantal gereden kilometers, de meldcode en de gewenste kenteken weet.
Onderhoud
Hoe graag je je auto ook heel wilt houden, er is een grote kans dat je wel eens schade zult maken. Afhankelijk van hoe groot je eigen risico bij de verzekering is en óf de verzekering het vergoedt, is er een kans dat deze schade ook kosten zullen geven. Ook onder onderhoud vallen afschrijvingskosten (gemiddeld zo’n 29 euro per maand), brandstof (gemiddeld 92 euro per maand, hieronder daarover meer), en onderhoud en reparatiekosten, wat gemiddeld op geschat op 49 euro per maand. Volgens het Nibud zijn de gemiddelde onderhoudskosten van een auto per maand 170 euro.
Brandstof
Brandstof is een kostenpost die erg kan verschillen. Hoewel elektrische auto’s per kilometer het minst kosten, moet je aan huis wel een elektriciteitskabel geschikt voor auto’s aanleggen, en daarnaast duurt een accu oplader vaak langer dan tanken met benzine of diesel. Een dieselauto rijdt zuiniger dan een benzineauto en diesel kost per liter minder dan benzine, maar met dieselauto’s betaal je meer wegenbelasting. Daarover hieronder meer.
Wegenbelasting
Het bedrag wat je kwijt bent aan wegenbelasting, is afhankelijk van het soort auto dat je bezit. Het gewicht van je auto, het rijden op benzine/diesel/elektriciteit, de milieuvriendelijkheid van je auto en in welke provincie je woont zijn allemaal van invloed op de grootte van de belasting die je moet betalen. Momenteel is voor de grootte van de wegenbelasting diesel rijden het duurst, en elektriciteit het goedkoopst. Dit bepaalt de overheid en kan ook verschillen per jaar.
Tot slot: blijf elk jaar alert
Het kan voordelig zijn om elk jaar je opnieuw te focussen op je kosten rondom autozaken. Zo passen verzekeraars namelijk vaak hun premies aan en kan het zomaar zijn dat je bij een andere verzekeraar veel goedkoper uit bent.
Het is goed om je te bedenken wat er -naast- de auto voor kosten komen kijken bij het aanschaffen van een vierwiel-vriend. Ga voor het aanschaffen van een auto goed na wat voor jou belangrijke kostenposten zijn en waar je op wilt bezuinigen. Zo is diesel als brandstof goedkoper dan benzine, maar betaal je wel meer wegenbelasting. Weeg dit voor jezelf tegen elkaar af, en zorg dat je niet voor onvoorziene kosten komt te staan. En geniet dat vooral met alle teugen van je vehikel!