Dit zijn de kosten van een begrafenis: waar je rekening mee moet houden

hoe duur is een begrafenis

Een uitvaart kan al gauw in kosten oplopen. Een gemiddelde uitvaart kost tussen de 7000 en 10.000 euro. Daarbij zijn er allerlei kosten waar u rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld de kosten van het vervoer naar het crematorium of de rouwkaarten.

De basiskosten

Er is een aantal algemene uitvaartkosten die gemaakt worden bij het regelen van een uitvaart. Hierbij gaat het om het basistarief van de uitvaartverzorger, vervoer naar het uitvaartcentrum, kosten voor een kist, het wassen en opbaren van de overledene en het afhandelen van administratie. De basiskosten komen meestal neer op 2500 tot 3000 euro.

Begraven of cremeren

Dan de volgende optie: wil je begraven worden of gecremeerd? Begraven kost altijd meer omdat er dan rekening gehouden moet worden met grafkosten. Per gemeente zijn grafkosten verschillend en het is verstandig om bij het afsluiten van een uitvaartverzekering te kijken naar de grafkosten in uw gemeente zo dat daar rekening mee gehouden kan worden.

Cremeren is altijd goedkoper dan begraven. Cremeren kost ongeveer 1100 euro. Dan kan er nog gekozen worden om de as uit te laten strooien op zee of in een strooiveld. De kosten hiervoor zijn 75 euro. De as kan ook in een urn worden geplaats en worden bewaard in een columbarium bij het crematorium. Voor een periode van vijf jaar komt dat neer op 500 euro.

Overige kosten

Dan zijn er nog de kosten van de kist, bloemstukken, eventuele kistdragers, de koffietafel na de dienst, een rouwadvertentie en dankbetuigingen. Deze kosten komen ongeveer neer op 2000 euro. Specifieke wensen kunnen natuurlijk altijd, maar kosten vaak ook meer. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor bepaalde bloemen, een langere dienst of een uitvaart op zaterdag. Bij dit soort extra wensen moet u denken aan een toeslag van ongeveer 300 euro.

Uitvaartverzekering

De kosten van een uitvaart kunnen al snel oplopen tot duizenden euro’s, zelfs al bij de goedkoopste uitvaartverzekering. Iets waar u uw nabestaanden niet mee wil belasten in tijden van emoties en verlies. Daarvoor kunt u sparen voor uw uitvaart of een uitvaartverzekering afsluiten. Op die manier bent u er zeker van dat bepaalde kosten gedekt zullen worden. Er wordt aangeraden om een uitvaartverzekering al op jongere leeftijd af te sluiten zodat u de kosten kan drukken en iedere maand iets opzij kunt zetten.

Door