5 dingen waar je niet op moet willen besparen

Sparen is moeilijk. Waar je ook voor wil sparen, het is en blijft moeilijk. Je moet voor jezelf dan ook goed de keuze maken waar je op wil besparen en waar niet. Die keuze is lastig, maar als je het eenmaal door hebt dan kun je jezelf er ook goed aan houden.

Voordat je wil beginnen met sparen is het slim om na te denken wat je allemaal uitgeeft. Pak je bankrekening erbij en maak een tabel in word of excel en noteer wat je uitgeeft en hoeveel waaraan. Sorteer het op: belangrijk – minder belangrijk – niet belangrijk. Hierdoor kun je al heel snel inzicht krijgen in je betaalgedrag en daar kun je al enige conclusie uit trekken waarmee je kunt besparen.

Tuurlijk blijft het sparen lastig. Naast je vaste lasten zoals een woning en zorgverzekering zijn er ook nog dingen waar je eigenlijk niet op moet besparen omdat het eigenlijk goed is om daar geld aan uit te geven. Het is net waar je prioriteiten liggen.

Leuke dingen

Blijf alsnog leuke dingen doen, maar wel met mate. Bedenk waar jij je geluk uithaalt. Ga met mate naar de bioscoop en met mate op het terras zitten. Dit hoeft echt niet twee keer per week, maar helemaal geen leuke dingen doen is ook niet goed. Speel spelletjes of live roulette thuis. Maak er samen met vrienden een leuke avond van.

Investeren in jezelf

Blijf goed voor jezelf zorgen en denk aan je toekomst. Volg leuke cursussen die je wereld kunnen verbreden op privé- en werkgebied en sport bij een sportclub. Op deze manier word je mentaal en fysiek sterk en volgens mij kan niemand je vertellen dat sterk zijn op dat gebied niet goed voor je is.

Milieu

Naast het investeren in jezelf, zou je ook moeten investeren in de aarde want we hebben er maar een! Denk na over hoe je afval scheidt en koop milieu afbreekbare afvalzakken. Daarnaast is het slim om je dagelijkse lunch niet meer in plastic zakjes te doen, maar in een broodtrommel of een sandwich wrap. Op lange termijn haal je het geld van de plastic zakjes ook uit de investering in een broodtrommel.

Voeding

Goed eten is belangrijk en dit kan soms iets duurder zijn dan ongezond eten. Toch is het zo dat het zonde voor jezelf zou zijn als je hierop gaat besparen. Wat wel meewerkt is om de aanbiedingen in supermarkten langs te gaan en het eten vooruit te plannen. Zo geef je niet te veel uit aan gezond eten.

Door