De betekenis van Hypochondrie, oorzaken en gevolgen

Mensen met hypochondrie, dat ook bekend staat als ziektevrees, leven in de overtuiging, of tijdelijke overtuiging dat ze een ernstige ziekte hebben of aan het oplopen zijn. Deze angst is niet geworteld in realiteit. De patient blijft angstig, ondanks dat de feiten voor zich spreken. Een arts of uitvoerig medisch onderzoek kunnen de angst niet geheel wegnemen. Het wordt geschat dan 1 tot 5 procent van de Nederlands last heeft van Hypochondrie. Dat is de betekenis van hypochondrie – maar het hoe en wat is behoorlijk ingewikkeld.

Oorzaken van Hypochondrie – hoe ontstaat het?

Hypochondrie is een complexe aandoening waarbij je geest denkt dat fysieke symptomen aanwezig zijn, terwijl er geen gezondheidsproblemen zijn. De oorzaak moet dan ook niet in het fysieke gezocht worden, maar in het psychische. Het kan meerdere oorzaken hebben, maar in de kern is hypochondrie een paniek/angst aandoening.

Het kan voortkomen uit opvoeding of eerdere ervaringen met daadwerkelijke ziektes die de onzekerheid en angst ruimte hebben gegeven.

Het is vaak een combinatie van een paniek aanval en een gevoeligheid om te denken dat je ziek bent. De paniekaanval zelf kan op zijn beurt ook weer de fysieke symptomen simuleren.

Mogelijke oorzaken:

Een geschiedenis van fysiek of seksueel misbruik

Vooral dit als kind ervaren kan een trigger zijn om later hypochonder te worden.

Google Syndroom

Er zijn mensen die beweren dat zoekmachines hypochondrie versterken. Doordat mensen nu van alles op kunnen zoeken, gaan ze zich in hun hoofd halen dat het ook allemaal op hen van toepassing is.

Serieuze ziekte in de jeugd, of die van familie van familieleden

Het overlijden of ernstig ziek zijn van een geliefde, zorgt voor een bewustwording van wat er verkeerd kan gaan. Dit kan uitgroeien tot iets groters.

Moeite om gevoelens te tonen, connecties met anderen te maken

Mensen die moeilijk dichtbij anderen kunnen komen, kunnen het als veilig ervaren om ziek te zijn, en om dan voor gezorgd te worden of aandacht te krijgen. Dit gebeurt op een onbewust niveau.

Overbezorgde ouders

Wanneer je opgevoed wordt door overbezorgde ouders, kan het aangeleerd gedrag worden waarin je snel denkt een ziekte op te lopen.

Gevolgen van hypochondrie

Het ervaren van alle bovenstaande problemen, ongeacht de oorzaak, kan gigantische gevolgen hebben voor de hypochonder. Ook sociale gevolgen, omdat het leven volledig kan gaan beheersen. Sommige mensen krijgen niets meer gedaan en kunnen nergens anders meer aan denken. Het bezoek van huisartsen ligt dan ook ver boven het nationale gemiddelde. Vervolgens zorgt de angst voor ernstige ziektes ook daadwerkelijk tot lichamelijke klachten, waardoor je in een vicieuze cirkel kunt belanden.

Ook is het goed te beseffen dat veel verschijnselen van ziektes, zoals spontane blauwe plekken, hele andere oorzaken kan hebben. Trek niet te snel te vergaande conclusies!

Door