Wat is en doet een Bookmaker?

Je hebt het vast wel eens gehoord: bij het gokken op wedstrijden (bijvoorbeeld bij paardenraces of voetbalwedstrijden) wordt er geld ingezet op de wedstrijd en kun je geld winnen wanneer je goed hebt gegokt. Echter, je inzet staat zeker niet gelijk aan je winst -want, waarom zou je dan nog spelen? Vaak kun je je ingezette bedrag plus nog een leuk extra zakcentje verdienen, afhankelijk het risico wat je hebt genomen bij de gok. Hoe groot dit verschil dan is tussen de uitbetaling en je inzet, dat bepaalt een bookmaker. Waarvan het overigens niet al te duidelijk is hoe dat nou precies in zijn werk gaat. Om die reden hebben we dit artikel geschreven: wat is een bookmaker en wat doet hij precies?

Veel mensen begrijpen dus niet goed wat een bookmaker precies is en/of doet. Heeft het iets te maken met gokken of wedstrijden? En zo ja, wat doet hij of zij dan precies? Het is duidelijk dat een bookmaker geen boeken maakt, maar wat dan wel? Dat vertellen we je in dit artikel.

Volgens Wikipedia is het niet heel ingewikkeld. “Bookmaker is de Engelse uitdrukking voor iemand die het mogelijk maakt om te wedden (gokken) op de uitslag van een wedstrijd, toernooi of gebeurtenis. In het Engels worden ze ook wel bookies of turf accountants genoemd. Ze kunnen zelfstandig werken of voor een organisatie.”

 

Kort gezegd bepaalt een bookmaker wat de verhouding is tussen de inzet van een bepaalde wedstrijd of bepaald spel en de uitbetaling. Dit kun je ook zien als het quotum. Wanneer je op een voetbalwedstrijd inzet kan een bookmaker er dus voor zorgen dat jij je geld verdubbelt of misschien wel 10 keer je inzet terugkrijgt. Deze vermenigvuldiging van geld word ik de gokindustrie vaak quotering genoemd. Diezelfde quotering van een bepaalde wedstrijd of weddenschap wordt logischerwijs hoger naarmate het risico van de weddenschap stijgt. In jip en janneke taal, hoe moeilijker een wedstrijd valt te voorspellen, hoe hoger de quotering zal zijn. Die quoteringen worden ook wel eens bookmaker bonus genoemd.

Wie die bookmakers precies zijn, en hoe je zo’n bookmaker wordt, dat is een ander verhaal. Bookmakers zijn namelijk over het algemeen -en zeker tegenwoordig- geen mensen. Hier zijn betrouwbare websites voor uitgevonden. Interwetten, Mybet en Netbet zijn bekende online bookmakers.

Door