Zijn prijsvechters veel slechter dan duurdere maatschappijen?

Zijn prijsvechters veel slechter dan duurdere maatschappijen?

Er is een enorme concurrentiestrijd gaande tussen luchtvaartmaatschappijen. Voor ons als consument is dat alleen maar goed, want dat betekent dat onze vliegreizen steeds goedkoper worden. Maar toch voelt het soms niet helemaal ontspannen om te kiezen voor een prijsvechter binnen het aanbod aan luchtvaartmaatschappijen. Want is de service die je krijgt wel net zo goed als die bij duurdere maatschappijen? Om duidelijkheid te scheppen in dit onderwerp vertellen we in dit artikel meer over de voor- en nadelen van goedkopere vliegtuigmaatschappijen. Goedkoop op reis gaan is natuurlijk mooi, maar je moet wel zeker weten dat je een prettige en veilige reis voor de boeg hebt!

Wat zijn prijsvechters precies?

Luchtvaartmaatschappijen die prijsvechter zijn worden ook wel low cost airlines genoemd. Deze maatschappijen zijn het beste te omschrijven als maatschappijen die niet doen aan franje. Ze hebben als doel om de overheadkosten zo laag mogelijk te houden, en dus zijn extra diensten zoals maaltijden en entertainment niet bij de prijs inbegrepen. De eisen wat betreft bagage zijn strenger, dus handbagage mag wel mee maar moet aan bepaalde eisen voldoen en voor het meenemen van ruimbagage moet je altijd bijbetalen. Ook maken deze maatschappijen veel vaker gebruik van kleine vliegvelden, omdat deze veel lagere luchthaven- en afhandelingskosten hanteren. Verder is het goed om te weten dat de tickets bij deze low cost airlines vaak echt goedkoop zijn wanneer je ze op tijd aanschaft. Ruim van te voren dus. Aan last-minute aanbiedingen doen deze maatschappijen niet.

De voordelen

We zetten de grootste voordelen aan reizen met een budgetmaatschappij voor je op een rijtje. Het duidelijkste voordeel is dat de tickets aanzienlijk goedkoper zijn. Als je fan bent van websites als promotiecode.nl vind je dat waarschijnlijk erg leuk. Stel dat je een retour voor Amsterdam – Londen als voorbeeld neemt, dan reis je bij een budgetmaatschappij al snel voor 100 euro minder. Op een groep van vijf mensen is dat dus een besparing van 500 euro. Doordat je vaak vanaf kleinere vliegvelden vertrekt zijn de parkeerkosten lager, wat ook een prettig voordeel is. Verder kun je het als eerste kans voor wat sightseeing gebruiken. Omdat kleinere vliegvelden vaak wat verder weg liggen van de plaats van bestemming moet je vaak nog een stuk reizen. Hierbij krijg je al veel van een land te zien.

De nadelen

Er kleven echter ook nadelen aan het vliegen met een budgetmaatschappij. Een van de grootste nadelen is de service die er niet of nauwelijks is. Verwacht dus niet al te veel luxe en service aan boord of bij het boeken en boarden. Verder is er dus de afstand van het vliegveld tot de plaats van bestemming. Er is vaak veel extra reistijd bij aankomst op het vliegveld, waar niet iedereen nog altijd zin in heeft na een flinke reis. Verder worden er vaak extra kosten gerekend die niet aangegeven staan bij de aantrekkelijke ticketprijzen. Denk aan extra kosten voor belastingen, toeslagen en de betalingsmethode die bij deze prijs op komen.

Al met al is het een afweging van voor- en nadelen die je moet maken als je twijfelt over een budgetmaatschappij of een duurdere maatschappij. Hopelijk helpt dit artikel je daarbij!

Door