Over deze eigenschappen moet een Formule1 coureur beschikken

Mocht je de nieuwe Netflix serie ‘Formula 1 – drive to survive’ nog niet gezien hebben, dan moet die zeker op je kijklijst. Formule 1 is hot en happening, en niet alleen omdat ‘onze’ Max het hartstikke goed doet (hallo podiumplaats in Australië!). Bij het wedden op Formule 1 wordt door Nederlanders vaak toch nog gehoopt dat Max een eerste plaats behaald.

Het leven van een formule 1. Coureur valt zeker te scharen in het rijtje topsport: het neemt je hele levensstijl over en vergt volle aandacht en toewijding. Waar je als coureur goed in moet zijn, waar je vooral niet goed in moet zijn en kortom, wat de eigenschappen moeten zijn die je als coureur zeker in je mars moet hebben? Deze:

  1. Een gezonde mentaliteit

Wist je dat F1 coureurs ontzettend getrainde spieren nodig hebben? Door alle G krachten die je de bochten door slingeren moet je nek omgaan met ontzettend veel klappen en stoten. Dat is sowieso een aanslag op je lijf, maar door de wedstrijd in te gaan met een (goed) getraind lijf kun je de schade beperken.

 

  1. Snelle en sterke reflexen

In de auto maak je snelheid. Niet zo’n beetje ook. Dat vraagt ook om ontzettend snelle reflexen. Wist je dat de snelste pitstop ooit, geclaimd door Mercedes, maar liefst uitgevoerd werd in 1,83 seconden? Wetende dat er zo’n 30 mensen meewerken aan een pitstop is het bizar dat er in die korte tijd banden vervangen worden en/of de tank bijgevuld wordt?

 

Ook achter het stuur moeten je reflexen snel en goed zijn. Je moet snel doorhebben wat er om je heen gebeurt, en hier ook direct op kunnen anticiperen.

 

  1. Kunnen presteren onder druk

De race gebeurt, ook als jij er niet bij bent of kunt zijn. Er is één moment waar je op moet pieken en dat brengt de benodigde druk met zich mee. Dat betekent dat je om moet kunnen gaan met. De benodigde stressen goed moet kunnen presteren onder druk. Uit onderzoek van onderzoekers van Ford en King’s College Londen kwam het resultaat dat het brein van professionele coureurs bij hoge snelheid en met sterke focus tot 40% beter presteerde dan een ‘normaal’ brein.

 

  1. Multitasking

Terwijl je je misschien aan het focussen bent op wat de race van je leven zou kunnen zijn, krijg je ook nog eens hartstikke veel informatie in je oortje door.

 

  1. Ambitie

Als jonge coureur moet je beschikken over een gezonde dosis motivatie en ambitie. Je wordt immers geen succesvolle topsporter als je niet de ambitie hebt om te winnen. Je doet er immers alles voor om op die #1 plek op het podium te kunnen staan. Niet gek dat veel coureurs na een verlies soms even bij moeten komen of geïrriteerd of boos zijn.

 

  1. Jong geleerd…

…   lijkt wel een vereiste voor een coureur. De meest succesvolle coureurs zijn allemaal als kleine jochies begonnen en in hun leven doorgegroeid in hun talenten. Max Verstappen is al jaren een grote naam, maar pas 21 jaar oud. Is dit de start van een levenslange grote carrière?

 

  1. De belangrijkste

Toch wel een handige: als Formule 1 coureur heb je natuurlijk een rijbewijs nodig. (;

Door