Leren autorijden zonder dat je ook maar in een echte auto hebt gezeten? Het klinkt misschien als toekomstmuziek, maar het begint langzaamaan steeds gewoner te worden om te leren autorijden in een simulator. De grote vraag is natuurlijk of je wel écht leert autorijden in zo’n simulator. En wat zijn verder de voordelen van het rijden in een simulator?
Een racesimulator is geen rijsimulator
Bij het horen van de naam simulator denk je misschien aan een racesimulator. Dit is een mooi stuk ‘speelgoed’ waarin je je een ware Max Verstappen kunt voelen. Heb je altijd al eens willen weten hoe het voelt om het circuit te rijden, dan kun je een racesimulator in alle soorten en maten huren. Laat die op het werk neerzetten en hou een ware racecompetitie en kijk wie het snelste is!
Een rijsimulator lijkt wel op een racesimulator maar in plaats van dat je met een Formule 1 wagen over een circuit vliegt, rij je hier in een gewone auto en worden gewone verkeerssituaties nagebootst. Alles werkt zoals in een normale auto: gas geven, remmen, schakelen, het is bijna niet meer van echt te onderscheiden.
Altijd de gewenste situatie
Als je gaat lessen in een echte lesauto, ben je best wat tijd kwijt om op een plek te komen waar de verkeerssituatie zich voordoet die je moet oefenen. Je kunt tenslotte niet zomaar ergens de snelweg oprijden, of oefenen met een enorm verkeersplein met verschillende banen. Ook moet je op verschillende tijdstippen lessen om zo verschillende situaties qua drukte en weersomstandigheden te oefenen. Met een rijsimulator kan de instructeur direct de gewenste situatie instellen, dat scheelt tijd.
En ja, het voelt blijkbaar alsof je écht in een auto aan het rijden bent. Steeds meer rijscholen bieden dan ook het lessen in een simulator aan. Het voordeel is dat je al op 16-jarige leeftijd mag beginnen, als je 16,5 bent mag je dan de weg op met een instructeur. Omdat je dan al geoefend hebt, haal je meestal veel sneller je rijbewijs. Dit zou zelfs tot drie keer sneller kunnen gaan.
De rijsimulator vervangt het lessen in een echte auto, op de weg, niet geheel maar biedt wel een goede voorbereiding waardoor je veel sneller je rijbewijs kunt halen.
Zo is lessen in een rijsimulator bijvoorbeeld ook geschikt voor mensen die bang zijn om in de auto te stappen. Het is natuurlijk ook in de simulator niet de bedoeling dat je brokken maakt, maar als het dan toch gebeurt, dan is er niets aan de hand. Geen echte schade, wel een fijn idee!