Hoe creëer je je eigen droomhuis

Wil je van je huidige woning jouw droomhuis maken of heb je een bouwval gekocht en wil je hem gaan opknappen? Het is geweldig om je daarmee bezig te houden, het gaat immers om jóuw huis. Het is leuk, spannend en een hele uitdaging. Houd er wel rekening mee dat er ontzettend veel op je afkomt. Breng van tevoren je woonwensen in kaart zodat je weet welke richting je uit wilt gaan. Met onderstaande tips wordt jouw huis precies waar je al jaren van droomt.

Doe voldoende inspiratie op

Voordat je je huis laat (ver)bouwen moet je natuurlijk wel weten hoe jouw droomhuis eruit moet gaan zien. Een droomwoning creëren begint met inspiratie opdoen. Heel veel inspiratie. Bezoek interieurwinkels, blader in tijdschriften en volg prachtige interieur Instagram-accounts. Online doe je tegenwoordig de meeste inspiratie op. Als je ’s avonds op de bank ligt kan je wegdromen bij de mooiste interieurfoto’s en video’s. Bewaar alles op je telefoon zodat je alles bij de hand hebt. Zorg dat je telefoon is opgeladen of neem een powerbank mee. Ook een powerbank kan je naar stijl aanpassen. Laat powerbanks bedrukken en jij kan op elk gewenst moment inspiratie opdoen. Weet je inmiddels welke woonstijl je wilt aanhouden? Ga dan aan de slag met het maken van moodboards. Door het maken van moodboards maak je alles overzichtelijker en kan je aan de hand van een thema gaan werken. Moodboards kunnen als uitgangspunt dienen voor je interieurplan. Bestel verschillende staaltjes zodat je een goed beeld krijgt van materialen, kleuren en stijlen.

Maak je ontwerp

Weet je inmiddels hoe je droomhuis eruit moet komen te zien, dan is het tijd voor het maken van de bouwtekeningen. Hiervoor heb je een professional nodig. Een architect kan jouw droombeeld omtoveren tot een ontwerp. Er is een ruim aanbod aan architecten dus neem de tijd om een keuze te maken voor de architect die bij jou past. De architect is niet alleen je adviseur maar ook je partner. Hij of zij zal uiteindelijk jouw droomhuis gaan ontwerpen. Ga op je gevoel af. Als je het idee hebt dat de architect begrijpt wat je wil en jullie op dezelfde golflengte zitten, ga er dan voor. Van het laten maken van jouw droomontwerp tot aan de overhandiging van de sleutels; een architect begeleidt je tijdens het gehele project. Het begint bij een schetsontwerp, vervolgens komt er een definitief ontwerp en met een ontwerp in 3D worden het verband tussen 3D en 2D-tekeningen duidelijk. Na het definitieve ontwerp maakt de architect technische tekeningen welke als uitgangspunt dienen.

Plannen

Een verbouwing moet je goed plannen. Zorg dat je een goede klusplanning hebt. Je begint met het voorbereiden van de verbouwing. In grote lijnen houd je je bezig met het oriënteren, het vinden van specialisten en bedrijven, het voorbereiden van de verbouwing, de verbouwing zelf en natuurlijk de oplevering ervan. Het is belangrijk om van tevoren goed na te denken over vragen zoals; wat wil ik verbouwen? Wat is mijn budget? Wat moet ik regelen voor de verbouwing? Heb je vrienden of familieleden die komen helpen met klussen, geef ze dan een toepasselijk cadeau. Laat bijvoorbeeld rolmaten bedrukken met de naam van de persoon die komt helpen. Een origineel en tevens handig cadeau.

Door