Zelf je Tanden Bleken: de do’s en don’ts

Lachen is gezond en jouw glimlach wil je het liefst aan iedereen laten zien! Het helpt dan niet mee als je jezelf schaamt voor je glimlach en niet van oor tot oor durft te lachen. Dit kan komen doordat je geen mooi gebit hebt of gele tanden. Je kunt ervoor kiezen om je tanden te gaan bleken alleen moet je wel op een aantal dingen letten.

Zelf tanden bleken

Je kunt zelf thuis je tanden bleken. De voordelen van zelf tanden bleken zijn natuurlijk dat je het zelf kunt doen. Je kunt je tanden bleken wanneer het jou uitkomt en dit kan met een druk schema erg fijn zijn. Daarnaast is het ook voordeliger! Je hebt geen dure ingrepen bij de tandarts nodig waarvan de rekening later als een verrassing op de deurmat ligt.

Er zijn ontzettend veel producten op de markt die doen zeggen dat het jouw tanden witter maakt. Dit klinkt natuurlijk allemaal heel aantrekkelijk om het gelijk te kopen, maar pas op wat je koopt en doe eerst een onderzoek naar wat je straks op je tanden smeert. Wij hebben alvast wat onderzoek gedaan.

Oorzaak gele tanden

Als eerst moet je nadenken wat de oorzaak kan zijn van jouw gele tanden. Poets je wel genoeg? Verzorg je jouw gebit goed? Bepaalde gekleurde voedingsmiddelen als koffie, rode wijn en andere gekleurde dranken kunnen zorgen voor aanslag op je tanden. Dit kan voor een gele kleur zorgen. Wat ook voor een gele kleur kan zorgen is erosie van het glazuur. Het glazuur wordt dunner en transparanter waardoor de dentine beter zichtbaar is. Dentine is geel van kleur en dat zorgt dus voor gele tanden. Je glazuur kan aangetast worden door zure voedingsproducten als citrusvruchten en azijn. Natuurlijk moet je nu niet je dagelijkse koffie uit je dieet schrappen, maar wel met maten eten.

Als je dan er voor kiest om je tanden witter te krijgen, moet je op de volgende dingen letten

Do’s

  • Poets je tanden goed. Daarnaast kun je er ook voor kiezen met wat voor tandpasta je tanden poetst. In tandpasta die jouw tanden witter maken kunnen oppervlakkige verkleuringen wit maken en ze beschermen je glazuur zodat de dentine niet zichtbaar wordt.
  • Natuurlijke producten als kool kunnen veel doen voor je tanden. Dit klinkt misschien gek om een zwarte substantie op je tanden te smeren voor wittere tanden, maar het werkt. Het natuurlijke product kan verkleuringen op de oppervlakte van je tanden verminderen.
  • Het helpt om verschillende producten voor witte tanden te gebruiken in combinatie met elkaar. De ene pakt de aanslag aan en de ander de verkleuring op de oppervlakte.
  • Als je zoete gekleurde dranken drinkt, drink dit dan met een rietje. Hierdoor komt het drinken niet langs je tanden waardoor het ook niet je glazuur aan kan tasten.

Don’t

  • Eerder in dit bericht vermelde we al de soorten dranken en eten die je tanden kunnen beschadigen. Je kunt dit probleem vermijden door rietjes te gebruiken, maar doe dit ook weer niet te veel want rietjes zijn weer slecht voor het milieu.
  • Vermijdt websites als aliexpress en eBay die ook tandenbleekmiddelen verkopen. Dit soort websites zijn niet altijd betrouwbaar en veel producten komen uit een ander land die weer andere regels heeft wat betreft veiligheidsregels.
Door