Welke verschillende soorten autoverzekeringen zijn er?

Je wil een autoverzekering om die mooie nieuwe wagen volledig te verzekeren, of omdat je bijna zeker weet dat je tweedehandsje het binnen een half jaar begeeft, een autoverzekering hebben we allemaal nodig. Wat voor autoverzekeringen zijn er eigenlijk allemaal?

Drie soorten verzekeringen

Er zijn vele verschillende soorten verzekeringen, maar in de regel zijn er drie standaard soorten motorvoertuigenverzekeringen: WA-verzekering, WA-plusverzekering of een WA-cascoverzekering. Hoe maak je nou een goede afweging voor een van de drie?

WA-Verzekering

Een WA-verzekering, ofwel wettelijke aansprakelijkheid, dekt de schade die je met jouw auto veroorzaakt of aan andere toebrengt waar jij verantwoordelijk voor bent. Schade aan jouw eigen voertuig, aan jezelf of aan jouw spullen, vallen niet onder de WA-verzekering. Schade van andere inzittende wel.

WA-plusverzekering

Een WA-plusverzekering, ook vaak beperkt cascoverzekering genoemd, dekt het aansprakelijkheidsrisico en daarnaast onder andere de schade aan het desbetreffende motorrijtuig als gevolg van brand en blikseminslag, diefstal, joy riding, verduistering en inbraak.

WA-cascoverzekering

Deze verzekering is de meest volledige van de drie en wordt ook vaak de all-risk verzekering genoemd. De naam zegt het eigenlijk al: je bent voor zo goed als alles verzekerd met deze dekking. Deze verzekering vergoedt de schade die jij met je voertuig bij anderen veroorzaakt, maar ook de schade aan je eigen auto of motor.

Verzekering kiezen

Nu heb je een beetje een idee van wat er allemaal is op het gebied van autoverzekeringen. Maar voor welke moet je nou gaan? Als je voor het eerst een verzekering afsluit is dat best lastig. Je kan het allerbest je autoverzekering vergelijken zodat je niet teveel betaalt bij een bepaalde aanbieder. Zorg ervoor dat je weet wat er allemaal is, voordat je een verzekering afsluit. Denk ook goed na over wat voor soort verzekering jij wil.

Overstappen

Misschien heb je al een autoverzekering, maar ben je niet helemaal tevreden, bijvoorbeeld over de prijs die je er maandelijks voor betaalt. Je kan natuurlijk altijd overstappen als je ergens een betere deal kan krijgen. Veel mensen doen dit echter niet omdat ze bang zijn dat hun schadevrije jaren niet meegenomen kunnen worden. Gelukkig is dat in de meeste gevallen wel zo. Check het bij je huidige verzekeraar en ga weer zorgeloos de weg op.

Handig om te weten

Sommige schade wordt onder geen enkele voorwaarde gedenkt. Dat is schade die je bijvoorbeeld expres bij je eigen auto of het voertuig van iemand anders veroorzaakt. Ook de schade die ontstaat door een ongeluk dat veroorzaakt is door rijden onder invloed of tijdens deelname aan wedstrijden, wordt niet gedekt. De gebruikelijke waardevermindering van auto’s valt nooit onder de dekking van de autoverzekering.

Door