Tips om écht te kunnen ontspannen in huis

Als je thuiskomt na een lange dag werken, of misschien wel thuis hebt gewerkt, dan wil je daarna je huis kunnen gebruiken om tot rust te komen en op te kunnen laden voor de volgende dag. Thuis is waar je echt kan ontspannen en ervoor kan zorgen dat je er de volgende dag weer tegen aan kunt. Maar hoe kun je je huis zo upgraden dat je écht kan ontspannen? Wij geven tips.

  • Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd

Ja, het klinkt behoorlijk cliché, maar een opgeruimd huis zorgt écht voor een opgeruimd hoofd. Introduceer daarom een clean desk policy in ieder geval in het woongedeelte van je huis – zodat je elke keer als je thuiskomt, thuiskomt in een opgeruimde ruimte. Zorg daarom dat je altijd alles opruimt voor je gaat slapen. Het zal vervolgens echt effect hebben op je gemoedsrust en de mate van ontspanning: het is wetenschappelijk bewezen! Zet wat Marie Kondo aan op Netflix of start een muziekje om jezelf te motiveren, en opruimen maar.

  • Zorg dat je een relax hoekje hebt

Als je écht tot rust wil komen, om bijvoorbeeld een boek te kunnen lezen of een kop thee te drinken terwijl je je dag of week even kunt relativeren – dan is het fijn om daar ook daadwerkelijk de ruimte voor te hebben. Zorg dus dat je minstens één plek in huis hebt waarvan je weet dat je er heen kan om te relaxen. Echte aanraders voor dit soort plekjes zijn bijvoorbeeld hangstoelen die je aan het plafond hangt, of armstoelen, die perfect zijn om lekker in weg te kunnen zangen. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijk trendy roze fluwelen exemplaar.

  • Weg van prikkels

Er is communicatief onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van een telefoon tijdens een gesprek van twee mensen. Wat bleek? Als de telefoon aanwezig was, was de kwaliteit van het gesprek minder. Ook al werd de telefoon niet eens aangeraakt, puur door de aanwezigheid werden mensen afgeleid. Bizar, toch? Zorg dus dat je in huis een plek hebt waar je digitale prikkels, zoals telefoons of laptops, op kunt bergen zodat je je hersenen wat meer rust kunt gunnen.

Door