Mijn spaargeld ontwikkelt zich niet: hoe kan ik in actie komen?

Jij hebt veel geld bij elkaar gespaard de afgelopen jaren, maar de rente is zo vors gedaald dat je nu niets extra’s meer overhoudt aan al dat spaargeld. Dit kan anders door te gaan beleggen. Wij leggen je uit wat beleggen inhoudt en wat je kan doen.

Beleggen is minder ingewikkeld dan je misschien denkt. Dit omdat je tegenwoordig je geld heel goed bij de bank neer kan leggen en vervolgens doe de bank het werk voor jou. Jij hoeft enkel een kleine wensenlijst door te geven en de bank weet precies waar ze met jouw geld in moeten investeren. Belangrijk om te weten is wel dat je weet welke risico’s het met zich meebrengt om te beleggen.

Laat je spaargeld niet staan, en begin met beleggen

Eerst ga je opzoek naar een bank die bij je past. Dit kan verschillend zijn per persoon. Zo wil de ene alleen investeren in duurzame diensten of producten en maakt het voor de ander niet uit als het rendement maar hoog is. Steeds meer Nederlandse banken kijken trouwens wel naar het labeltje duurzaamheid.

Je kan zelf beleggen, maar steeds vaker wordt er gekozen voor om het aan een expert over te laten. Vermogensbeheer Evi van Lanschot kan je bijvoorbeeld helpen om het meeste rendement te halen uit jouw inzet. Dit kan tegen een scherp tarief. Een ander voordeel is dat je er niet veel tijd aan kwijt bent.

Wat is het rendement van een belegging?

Het rendement per belegging is natuurlijk verschillend. Zo zal je spaargeld niet ineens verdubbelen wanneer je begint. Maar je kan er wel voor kiezen wat je ongeveer wil doen met je spaargeld. Zo kan je kiezen voor offensief beleggen of defensief.

Offensief betekent dat er geïnvesteerd wordt op bedrijven die pretenderen veel winst te gaan maken met bepaalde producten of diensten. Maar het kan ook zijn dat er geld mee wordt verloren. Defensief is gaan voor een vermogensopbouw zonder al te veel hoge pieken of diepe dalen. Je kan vaak ook kiezen voor een gulden middenweg of voor extra offensief of defensief. Genoeg keuze dus om jouw spaargeld te beleggen.

Wil je gaan beleggen met belastingvoordeel? Lees dan even dit artikel!

Door