5 tips om je schulden te beperken

De meeste mensen moeten gedurende hun leven wel eens een lening aangaan. Een autolening om een auto te kopen bijvoorbeeld. Of een hypothecaire lening om hun droomwoning te kopen. De meeste mensen zitten gedurende hun leven dus ook eens in de schulden. Een schuld ontstaat immers wanneer je bij iemand – een bank of een familielid bijvoorbeeld – geld leent. Dat is zeker en vast niet erg, want door een lening kan je vaak jouw dromen of projecten realiseren. Toch is het beter om onnodige schulden te vermijden zodat je niet in een enorme, negatieve schuldenspiraal komt te zitten. Hier zijn enkele tips om je schulden zoveel mogelijk te beperken.

1. Leen alleen voor noodzakelijke aankopen

Een lening, en dus een schuld, hoeft zeker niet negatief te zijn. Wil je een eigen huis kopen? Dan is de kans groot dat je dat niet kan zonder de hulp van een hypothecaire lening. Ben je van plan om renovaties aan je huis te doen? Dan kan een renovatielening je helpen om de werken te kunnen financieren. Deze leningen zouden we kunnen beschouwen als positieve schulden. Er zijn echter ook negatieve schulden die je maar beter kan vermijden of tot een minimum beperken. Denk aan het afsluiten van een persoonlijke lening om een nieuwe smartphone te financieren, of het aanschaffen van een kredietkaart om al je restaurantbezoekjes uitgesteld te kunnen betalen. Dergelijke aankopen kan je misschien beter uitstellen tot je het geld bijeen gespaard hebt zodat je geen krediet moet aangaan.

2. Vergelijk kredieten om zo de goedkoopste te vinden

Hoewel het beter is om voor je aankopen te sparen, is dat natuurlijk niet voor iedereen mogelijk. Soms gebeuren er onverwachte zaken, zoals je wasmachine die stuk gaat of een torenhoge rekening voor je studies die je zo snel mogelijk moet betalen. Als je op dat moment wat krap bij kas zit, kan je niet anders dan geld lenen. Gelukkig kan je ook op jouw lening nog heel wat geld besparen, waardoor je jouw schuld tot een minimum kan beperken. Zo goedkoop mogelijk lenen kan als je de verschillende kredietgevers gaat vergelijken. Zo kan je zien bij welke aanbieder je de goedkoopste rentevoet krijgt, waar je maandelijkse aflossing het aantrekkelijkst is en bij wie je de beste voorwaarden krijgt. Online zijn er heel wat vergelijkingsplatformen waarop je alle kredietgevers eenvoudig kan vergelijken.

3. Voeg je leningen samen tot één krediet

Soms heb je ook gewoon meerdere leningen lopen, bijvoorbeeld een autolening, een persoonlijke lening en nog een renovatielening. Dat betekent dat je elke maand drie aflossingen hebt, tegen drie verschillende rentevoeten, met drie verschillende looptijden en misschien ook bij drie verschillende kredietgevers. Dat is niet alleen moeilijk om een overzicht te bewaren, maar is financieel ook enorm zwaar. Een schuldconsolidatie, anders gezegd het samenvoegen van je leningen, kan dan een oplossing zijn. Het betekent dat je al jouw openstaande leningen gaat samenvoegen tot één lening bij één kredietgever tegen eenzelfde rentevoet en met dezelfde looptijd. Zo hoef je maandelijks ook maar een enkele aflossing te doen. Uiteindelijk betaal je jouw schulden af met een nieuwe schuld, maar dan wel eentje die financieel haalbaar is.

4. Stel een budgetplan op

Voor iedereen, ook voor iemand zonder schulden, is het een goed idee om een budgetplan op te stellen. Het is een handige manier om een overzicht over je budget te bewaren omdat je precies weet wat er binnenkomt en wat er ook weer naar buiten gaat. Zo zie je gemakkelijk waar je misschien te veel uitgeeft of waar je kan besparen.

Om een budgetplan op te stellen, moet je eerst jouw inkomsten oplijsten. Kijk niet alleen naar je netto maandsalaris, maar tel ook extra inkomsten zoals alimentatie, maaltijdcheques, huurinkomsten en dergelijke erbij. Vervolgens lijst je jouw uitgaven op: boodschappen, de maandelijkse aflossing van je openstaande schulden, uitstappen, streaming- en telecomabonnementen, …

Wil je financieel gezond zijn? Dan moeten je inkomsten groter dan je uitgaven zijn. Als dat niet het geval is of je nauwelijks ruimte hebt om te sparen, is het een slim idee om te kijken op welke kosten je kan besparen. Restaurantbezoeken of weekendactiviteiten kan je bijvoorbeeld af en toe schrappen of goedkoper maken. Met zo’n plan kan je jouw uitgaven dus afstemmen op je inkomsten en schulden proberen vermijden.

5. Vraag budgethulp

Wie verzeild raakt in een spiraal van schulden, kan maar beter erkende budgethulp vragen. Er bestaan verschillende professionele organisaties die je kunnen helpen met het plannen van jouw budget en jou tips kunnen geven om geld te besparen en het optimaal te spenderen. Ze kunnen je helpen om stap voor stap uit je schulden te geraken.

Door