Kopen mensen echt nog Bluray’s en DVD’s in het streaming tijdperk?

Als je tien jaar geleden een film wilde kijken, dan ging je naar de videotheek om een DVD of Bluray te huren, of, als je wist dat je een bepaalde film wilde zien, kocht je er zelf één. Tegenwoordig hoor je veel minder verhalen over bezoekjes aan een CD/DVD shop, terwijl er wel veel over Netflix wordt gesproken. Veel TV’s hebben niet standaard een DVD mogelijkheid en zelfs laptops hebben zelden nog een CD/DVD-speler. Wat ligt hieraan ten grondslag? De wil van mensen om on-demand te kijken of zijn DVD’s gewoon echt ‘uit’? Je leest het in dit artikel.

Onderzoek

Recent onderzoek wees uit hoe het komt dat streamingdiensten als Netflix of Videoland maar blijven groeien (niet alleen qua gebruikersaantallen, ook in omzet) terwijl de populariteit van dvd’s blijft dalen. Het was niet zeker dat er in beiden ontwikkelingen ook een verband was gevonden, maar dat is nu veranderd. Onderzoekers van de Universiteit van Hong Kong hebben namelijk aangetoond dat er wel degelijk een direct verband te vinden is.

Dat deden ze door te kijken naar films en series die van Netflix af werden gehaald, omdat ze in Amerika naar een andere streamingdienst werden verplaatst. Wat ze zagen was dat titels die niet meer bij Netflix te vinden waren, ineens vaker in DVD vorm werden verkocht, offline. Dat zou betekenen dat het aanbod van grote diensten als Netflix direct invloed heeft op de vraag naar DVD’s.

Nederland

Uit onderzoek van de Boekmanstichting kwam naar voren dat het aantal winkels in Nederland waar dvd’s, cd’s en vinyl worden verkocht met 80% is gedaald in de periode van 2005 tot 2015. Dat terwijl de opbrengsten van video-on-demand diensten tussen 2010 en 2015 is gegroeid van 24 miljoen euro tot 172 miljoen. De verwachting is dat de cijfers van DVD-verkoop zullen blijven dalen. In 2015 lag het aantal verkochte

R.I.P. de DVD

René van Turnhout, operationeel directeur van film- en dvd-distributeur Dutch Filmworks (DFW), vertelde onlangs in een interview met het NRC dat hij niet zeker is hoe de toekomst van de DVD-verkoop eruit zal zien, maar dat hij wel zeker weet dat mensen films zullen blijven kijken. De verwachting is echter wel dat we over zo’n 3 jaar niks meer met de dvd te maken zullen hebben.

Netflix

Netflix is binnen Europa de grootst aanwezige internationale streamingdienst. Uit cijfers die het bedrijf over het vierde kwartaal van 2018 bekend maakte, bleek dat de groei van het bedrijf daalt. In het eerste en tweede kwartaal van 2018 steeg de omzet met 40%, in het derde kwartaal met 34% en in het laatste kwartaal van afgelopen jaar met ‘slechts’ 27%.

Ben jij niet thuis in het online films kijken en heb je geen behoefte aan abonnementen bij grote streamingdiensten? Blijf dan vooral dvd’s kopen. Mocht je niet weten waar je die vandaag de dag nog in grote getalen kunt vinden, dat kan bijvoorbeeld bij Bigshopper.

Door