Kalknagel behandelen met azijn en vaporub

Je kent het misschien wel. Je doet je schoenen uit en je sokken en je kijkt naar je lelijke teennagels. Je nagels zijn niet mooi en je voelt je er wat ongemakkelijk door. Zo’n teennagel noemen we een kalknagel of een schimmelnagel. En het goede nieuws is: je bent niet alleen. Ruim 4,5 miljoen mensen hebben er last van in Nederland. Dat is 1 op 3 mensen. En nog beter nieuws: er is iets tegen te doen! In deze blog vertellen we jou alles over kalknagels en wat je ertegen kunt doen. Lees je mee?

Laten we eerst eens even kijken naar wat een kalknagel nu precies is. Wanneer je teennagel verkleurd is en niet de gewone kleur heeft. Dan kun je ervan uit gaan dat het een kalknagel is. We noemen dat ook wel een schimmelnagel. Deze nagel is aangetast door zo’n vervelende schimmelinfectie. Hierdoor is hij vaak verdikt en dus verkleurd. De medische term is oncychomcose. Wat een samenvoeging is van het Latijnse woord onycho, wat nagel betekent, en mycose. Dit betekent schimmel in het Latijn. Eigenlijk komt het dan ook altijd voor bij de tenen en slechts een enkele keer bij de vingers. Het lastige is dat de nagel heel dik wordt, waardoor ze lelijk worden en je er amper met een nagelschaar doorheen kunt komen. Tijd voor actie dus!

Hoe behandel je een schimmelnagel?

Is je nagel verdikt? Brokkelt je nagel langzaam af en is hij heel broos? Heb je een witgele, groene of juist een bruine verkleuring op te nagel? Zitten er schilfers onder de nagel? Groeien je nagels langzaam? Dan kun je bijna er wel zeker van zijn dat je een schimmelnagel onder de lede hebt. Allereerst is het goed om te weten dat een schimmelnagel nooit vanzelf geneest. Helaas. De nagel is tenslotte geïnfecteerd met een schimmel. Hierdoor zal de schimmel niet weggaan, sterker nog, hij zal zich gaan uitbreiden en misschien wel naar andere tenen toe gaan. Snel iets tegen doen dus. En er nooit te lang mee doorlopen.

Allereerst moet een kalknagel schoon gemaakt worden. Dit kun je doen door de opperlaag van je schoon te vijlen met een nagelvijl. Hierdoor wordt de laag waar de schimmel in zit weggehaald en kun je er straks beter bij. Waar moet je dit doen? Dit doen we omdat schimmel tussen verschillende lagen van je nagel zitten. Hierdoor blijft de laag actief tussen de kalklaag en de gezonde nagel. Je kan dit zo’n 3 tot 4 weken doen.

Nu de laag ervan af is, kun je ook een middel gebruiken om de schimmelnagel voor eens en voor altijd aan te pakken. Hiervoor zijn heel veel producten op de markt te vinden. Maar er zijn gelukkig ook heel veel huis-tuin-en-keuken-oplossingen te vinden op het internet. Deze delen we graag even met je!

  1. Gebruik azijn om een kalknagel te voorkomen

Een schimmel kan maar slecht tegen azijn. Gebruik daarom een weekbadje, elke dag, met daarin azijn stop daar de aangetaste tenen in. Laat ze hier in een kwartier in zitten en spoel het daarna af met azijn.

  1. Gebruik vaprorub

Een andere methode is je nagels, na het schoonvijlen, in te smeren met vaporub. Ook hier zitten veel sterke middelen met een hoge zuurtegraad in. Smeer je nagels voor een langere tijd elke dag in en trek daarna schone en droge sokken aan.

  1. Gebruik lampenolie

Ook een beetje insmeren met lampenolie zou werken.  Hierdoor gaan ook de schimmels dood en dat is natuurlijk wat je aan het einde graag wilt. Je kan het gemakkelijk doen door een oud nagellak flesje te reinigen met aceton en daarna te vullen met de olie. Ga er wel vanuit dat je er een tijdje mee bezig zult zijn. Maar dat geldt eigenlijk voor alle opties.

  1. Gebruik professionele producten

Daarnaast zijn er ook een hele hoop professionele producten te koop die je gewoon in de winkel kan halen. Zoals een speciale pen waarmee je de kalknagel kunt behandelen.

  1. Gebruik een voetenbadje van zilversoda

Deze manier is niet alleen goed voor schimmelnagels, het werkt ook goed bij zwemmerseczeem. Door de soda worden vervelende schimmels gedood en kan de huid zich opnieuw herstellen. Doe deze optie 1 keer per week en je ziet al snel resultaat.

Waar moet je opletten als je schimmelnagels wilt voorkomen?

Je wilt misschien wel weten hoe zo’n kalknagel ontstaat, want dan kun je ook Draag allereerst altijd droge sokken en schoenen. En zorg ervoor dat je sokken elke dag schoon zijn. Je voeten zijn helaas een bron van bacteriën en dat komt mede doordat je ook vaak een beetje zweet. Zorg daarom goed voor je voetjes en draag droge en schone sokken. En was ze natuurlijk regelmatig! En let er daarbij goed op dat je tijdelijk alleen je eigen sokken en schoenen draagt. Want een kalknagel is namelijk helaas besmettelijk. En draag slippers op openbare plekken waar mensen op blote voeten lopen. Denk bijvoorbeeld aan een zwembad, sauna of bij de sportschool. Dat laatste kun je het beste altijd doen trouwens. Ook als je geen kalknagels hebt, zo voorkom je een besmetting. En voorkomen blijft het beste dan genezen natuurlijk.

Blijf je ondanks je inspanning last houden van schimmelnagels? Of heb je meerdere nagels en weet je niet waar je moet beginnen? Raadpleeg dan altijd een huisarts of een pedicure. Hij of zij kan je professioneel helpen met je kalknagels.

Door