Bij hoeveel weken vertelt men gemiddeld dat ze een kindje krijgen?

Als je in verwachting bent, wil je dat eigenlijk het liefst van de daken schreeuwen. Toch wachten de meeste stellen enige tijd voordat ze de zwangerschap wereldkundig maken. Waarom dat eigenlijk is en bij hoeveel weken de meesten het zo ongeveer vertellen, lees je hier.

Bij hoeveel weken vertel je dat je zwanger bent?

Dit is héél persoonlijk. En verschilt dus per persoon of koppel. Sommigen vertellen het al vrijwel meteen nadat ze een positieve zwangerschapstest hebben gehad, anderen wachten wat langer. Wel zie je dat het meestal eerst tegen naasten (familie en goede vrienden) verteld wordt, voordat de hele wereld het mag weten.

Toch wachten de meeste mensen tot na de eerste termijnecho, die je rond 12 weken laat maken in een verloskundigenpraktijk, om het te vertellen. Wel lichten ze ouders en andere naaste familie en vrienden al wat eerder in. Zo kun je je blijdschap met ze delen, kunnen ze met je meeleven en hoef je buik niet in te houden, niet uit te leggen waarom je geen alcohol drinkt of waarom je om de haverklap misselijk bent.

Waarom wachten tot 12 weken?

Veel mensen vragen zich ook wel af waarom je zou wachten tot je 12 weken zwanger bent voordat je het vertelt. De reden daarvoor is iets minder leuk: omdat 80% van de miskramen in de eerste 3 maanden plaatsvindt. Als je het eerste trimester dus door bent, hoef je je hier een stuk minder zorgen om te maken en dat is voor veel mensen hét moment om wereldkundig te maken dat ze een kindje verwachten.

Het voordeel om bijvoorbeeld je ouders, zus, broer of beste vriend(in) al vroeger in te lichten is dat zij met je mee kunnen leven, in goede en minder goede periodes, en dat je er dus (als stel) niet alleen voor staat. Maar aan de andere kant: later vertellen heeft als voordeel dat je eerst zelf aan het idee kan wennen om ouder te worden zonder de (goedbedoelde) bemoeienissen en adviezen van anderen.

Wist je trouwens dat je je werkgever pas drie weken voordat je met verlof gaat in hoeft te lichten? Toch is het aan te raden dit eerder te doen, omdat je dan ook recht hebt op bescherming tijdens je zwangerschap zodat jij en je kindje veilig zijn, ook tijdens het werk.

Door