Hoe een rioollucht in huis oplossen

Het is niet fijn om de hele dag in de rioollucht te zitten, al helemaal niet als het in je eigen huis is. Naast dat het onaangenaam is, kan het ook nog eens schadelijk voor je zijn. Aangezien het riool vol bacteriën en slechte stoffen zit, adem je dit ook in wanneer je de rioollucht ruikt. In deze blog gaan wij vier oorzaken van rioollucht toelichten.

Lekkage

Lekkage kan een oorzaak zijn van een nare rioollucht. Een lekkage zorgd naast rioollucht voor nog meer problemen. Als je lekkage hebt en je hebt een houten vloer, is de kans ook groot dat deze aangetast wordt. De meest voor de hand liggende plekken voor een lekkage zijn afvoerputjes, de vaatwasser, de wasmachine of het toilet. Maar een lekkage op meerdere plekken ontstaan. Overal waar een waterleiding zit, kan er een lekkage voorkomen.

Slechte ontluchting

Een slechte ontluchting kan ook zorgen voor stankoverlast vanuit het riool. Het probleem zit dan in het riool zelf. Bij overlast van het riool kan de ontluchting van het riool gehinderd worden. Het moment dat je hier voornamelijk last van kunt krijgen, is wanneer een riool een slechte ontluchting heeft en er is grote regenval. Door de grote regenval wordt de lucht uit het riool weggedreven door het water. Deze lucht heeft een grote kan om uiteindelijk door de afvoer of wc, het huis binnen te dringen.

Verstopping

Een van de meest voorkomende oorzaken is verstopping. Door verstopping kan het rioolwater niet wegspoelen. De verstopping kan op meerdere plaatsen optreden. In de gootsteen, de wc of in de badkamer. Wanneer de verstopping in de badkamer zit, wil je ervoor zorgen dat de rioollucht badkamer verdwijnt. Je kunt een verstopping verhelpen door, het verstopte puntje te behandelen en door te spoelen met ontstopper en daarna met heet water. Op deze manier maak je het putje weer gangbaar/schoon, zodat het vieze water weg kan stromen het riool in.

Verzakking

De laatste oorzaak waar we het over gaan hebben is verzakking. Wanneer er sprake is van verzakking heb je niet alleen last van een riool geur, maar kun je ook last krijgen van rioolvliegjes. Dit zijn vliegjes die in het riool leven, die door verzakking van een rioolleiding vrij kunnen komen. Wanneer een rioolbuis verzakt of gescheurd is, kan je er zelf vrij weinig aan doen. Het enige wat je kan doen is het inschakelen van een specialist.

Door