Hier moet een reddingsvest aan voldoen

Wist je dat er jaarlijks 100 mensen verdrinken in Nederland? Dat zijn natuurlijk 100 mensen te veel. De makkelijkste manier om dit te voorkomen is door het dragen van een reddingsvest. Waar moet zo’n vest nu precies aan voldoen? We vertellen het jou in deze blog!

De meeste verdrinkingen gebeuren bij wateractiviteiten, zoals varen op een boot of over het waren scheuren met een jetski. En zodra je een goed reddingsvest aan hebt, worden overlevingskansen verviervoudigt. Reden genoeg om er dus eentje te dragen, zou je denken. Toch draagt maar 30% van de mensen op het water consequent zo’n reddingsvest. Het beste reddingsvest is dus het vest dat je ook daadwerkelijk draagt. Toch is er wel verschil in wat je precies kunt dragen.

Koop jouw nieuwe reddingsvest bij een goede watersportwinkel. Een reddingsvest kan namelijk het beste zijn werk doen als je een passend en goed onderhouden reddingsvest draagt.

Belangrijke aandachtspunten

Naast dat een reddingsvest passend en goed onderhouden moet zijn, zijn er nog meer dingen waar je op kan letten bij het aanschaffen van een goed reddingsvest. Zo moet je letten op het drijfvermogen, moet het reddingsvest passen bij het type watersport dat je gaan beoefenen en kun je kiezen uit een vast of opblaasbaar reddingsvest. Als je bijvoorbeeld gaat kajakken of kanoën dan heb je meer armruimte nodig dan wanneer je op een boot zit. Het ligt er dus ook heel erg aan waarvoor je het reddingsvest gaat gebruiken.

Verder is het ook heel belangrijk dat als je een reddingsvest hebt gevonden dat het vest door middel van banden en riemen op de juist manier wordt gedragen. Als je dit namelijk niet doet, is de kans groot dat als je in het water terecht komt dat je uit het vest glijdt.

Gekeurde reddingsvesten

Verder moeten in Nederland alle nieuwe reddingsvesten worden gekeurd. Deze moeten ISO12402 gekeurd zijn. Oudere reddingsvesten zijn vaak nog voorzien van een CE-keurmerk, denk aan EN393 of EN 399. Deze zijn ook nog veilig en goed te gebruiken. Maar laat je hierover goed adviseren door een watersportdeskundige.

Door