5 redenen om glutenvrij te gaan eten

Er zijn een aantal redenen waarom mensen er een glutenvrij dieet op na houden. Wij zetten alle redenen voor jou op een rijtje.

Een glutenintolerantie is iets dat ervoor kan zorgen dat jij jouw hele leven gluten moet vermijden. Je noemt dit ook wel coeliakie. Je dunne darm loopt dan schade op wanneer jij gluten binnenkrijgt. Wanneer jij op dit moment gluten blijft eten dan kan je ontstekingen krijgen in je darmslijmvlies. Het kan uiteindelijk voor ongemakken zorgen als gewichtsverlies of juist toename, maar ook vermoeidheid, buikpijn en hoofdpijn kunnen gevolgen zijn.

Redenen om glutenvrij te eten?

Wij hebben een aantal reden op een rijtje gezet waarom er steeds vaker mensen glutenvrij gaan eten. Ook zonder een glutenintolerantie.

Last van je darmen

Heb jij vaak last van je darmen dan kan het raadzaam zijn om eens te stoppen met het eten van gluten. De eerste stap die mensen dan nemen is glutenvrij brood kopen. Een prikkelbare darm kan snel overgevoelig raken en wanneer je gluten wegneemt uit je dieet kan het zomaar zijn dat je een groot verschil gaat merken al na een korte tijd.

Gevoel reageren op gluten

Er zijn mensen die overgevoelig zijn voor gluten. Ook wel glutensensitiviteit genoemd. Zij hebben vaak kleine gezondheidsklachten. Je moet dan denken aan wisselende ontlasting of buikkrampen. Deze gevoeligheid speelt vaak gelijk weer op wanneer ze starten met gluten. De klachten zijn vele malen minder dan bij mensen met coeliakie.

Feiten en fabels

Er zijn veel fabels over het niet eten van gluten. Zoals dat het voor sporters een groot verschil kan maken in hun prestaties. Novac Djokovic eet bijvoorbeeld niets met gluten. Maar prestatieverbeteringen zijn niet bewezen. Wel zijn kan je bij een aantal ziektebeelden behoefte hebben aan minder gluten in je voeding.  Bijvoorbeeld bij Q-koorts of Lyme kan het helpen om geen gluten binnen te krijgen.

Wil jij meer feiten en fabels kennen? Lees dan dit artikel.

Wat zijn gluten precies?

Gluten is een eiwit dat zit in tarwe, spelt, rogge, gerst of gort. Je vind ze dus terug in producten als pasta’s, brood, meel, koeken en taart. Veel mensen kiezen daarom voor haver omdat hier geen gluten in zitten.

 

 

 

Door