Eenpansgerechten uit de koekenpan: dit wil je weten

Ben jij al fan van eenpansgerechten? Dat betekent dat je slechts één pan nodig hebt om je maaltijd op tafel te toveren. En daarmee is een eenpansgerecht dus ideaal als je een lange werkdag hebt gehad, maar ook als je bijvoorbeeld op de camping zit. Je hebt weinig afwas, maar wel snel een gezonde maaltijd op tafel staan. In deze blog vertellen wij je er alles over!

Als we onze favoriete eenpansgerechten moeten opnoemen dan zouden we al snel zeggen: een wokschotel, pasta of couscous. Maar er is echt veel meer mogelijk waardoor je vaker kan afwisselen. Want of je nu houdt van vis, groentes of toch een stukje vlees? Met een eenpansgerecht kan je letterlijk alle kanten op!

De juiste koekenpan

Laten we eerst eens even kijken naar welke koekenpan je nodig hebt. Want er zijn meerdere koekenpannen geschikt. Zo heb je de klassieke koekenpan, maar je kan ook kiezen voor een hapjespan. Deze heeft vaak een iets hogere opstaande rand, waardoor je er meer in kwijt kan. En je kan er beter een deksel op zetten, waardoor het sneller klaar én gaar is.

We delen graag ons favoriete eenpansgerecht met je. Houd er rekening mee dat je dit recept natuurlijk ook vegetarisch kan maken, of er juist vlees aan kan toevoegen. Houd er ook rekening mee dat een eenpansgerecht soms onterecht een gezond imago heeft. Let goed op de ingrediënten als je op zoek bent naar een gezond gerecht!

Kip Parmezaan met pasta uit de koekenpan

 Wat heb je nodig?

  • 150 gram pasta penne
  • 250 gram (vegetarische) kip
  • Beetje paneermeel
  • Italiaanse kruiden
  • Teentje knoflook
  • 400 millimeter kippen- of groentebouillon
  • 150 gram gezeefde tomaten
  • Stuk Parmezaanse kaas
  • 1 bolletje mozzarella

Zo maak je het:

In een droge koekenpan bak je eerst het paneermiddel. Gebruik dus geen olie. Vervolgens haal je dit uit de pan en doe je een beetje olie in de pan. Nu kun je kip of de vleesvervanger bakken. Doe hierbij ook de kruiden en de knoflook. Zorg ervoor dat het lichtbruin gebakken wordt. Dan voeg je de bouillon toe en ook de gezeefde tomaten. Als laatste voeg je de pasta toe en laat je het geheel ongeveer 20 minuutjes staan. Je kan de deksel op de koekenpan zetten. Het is de bedoeling dat het vocht wel kan ontsnappen. Als er te veel vocht is ontsnapt dan kun je een beetje extra bouillon toevoegen. Het gerecht is klaar zodra de pasta gaar is en de saus lekker dik is geworden. Maak het recept af met de stukjes mozzarella erop, de Parmezaanse kaas en de geroosterde panko. Ook lekker: verse basilicum!

Zoals je ziet kun je heel gemakkelijk een lekkere maaltijd op tafel toveren zonder daarbij te veel pannen vies te maken. Zeker als je wat meer maakt kun je er de dag erna ook van eten of lekker als lunch meenemen naar je werk. Of je vriest het in en hebt nog een maaltijd voor een andere keer. Maar we begrijpen het ook als zo’n lekkere maaltijd in één keer op is!

Op zoek naar meer lekkere recepten voor in de koekenpan? Je vindt ze hier!

Door