5 Opvallendste kantoor- en werktrends van 2019

Nu we in het laatste dagen van 2019 zitten, is het tijd voor een terugblik, Van de populairste liedjes van 2019 tot de beste films van het jaar, overal zien en horen we de lijstjes voorbij komen. Ook op het gebied van werken is er het afgelopen jaar wel het een en ander veranderd. Tijd om de opvallendste trends van 2019 voor kantoor en werk eens op een rijtje te zetten.

Staand, fietsend of wandelend werken

En nee, dan bedoelen we niet dat je op de fiets een mail wegwerkt en al wandelend een vergadering houdt. Één van de meest opvallende trends zijn de aangepaste bureaus. Een zit/sta bureau kennen we al langer maar wint nog steeds aan populariteit, maar inmiddels kun je ook een bureau krijgen met een hometrainer of loopband eronder. Dit is beter voor je houding, houd je in beweging én schijnt ook nog eens goed te zijn voor je concentratie.

Digital workplace

Het nieuwe werken betekent werken waar en wanneer je wil. Dit is niet iets van 2019 maar al van veel langer, maar werd door de techniek niet volledig ondersteund. Werkte je thuis, dan mistte je soms dingen die je op kantoor wel had. Door de nieuwste technieken als Office365, digitale telefooncentrales etc kun je steeds beter daadwerkelijk werken waar je wil en wanneer je wil, zoals je dat op kantoor ook kunt. Bovendien wordt het makkelijker gemaakt om samen te werken, zonder dat je fysiek bij elkaar hoeft te zijn.

Agile werken

Agile betekent letterlijk flexibel, wendbaar en lenig. Het betekent simpelweg dat je werkzaamheden in kleine brokjes opdeelt en deze in korte periodes oplevert. Hoe je dat doet, maakt niet zoveel uit, als je het maar gedaan krijgt. In 2019 was Agile werken op steeds meer plaatsen normaal, en niet alleen binnen projecten. Het voordeel is vooral dat je niet tegen een enorme berg werk opkijkt, maar dat het behapbaar is wat je de komende periode gaat doen. Dit zou uiteindelijk minder stress op moeten leveren.

Nieuwe carrièremogelijkheden

Tot je pensioen bij dezelfde werkgever blijven is niet meer van deze tijd. Dit merken we al een aantal jaren en wordt onder andere gedreven door de generatie van Millennials. Maar wat als jij nog prima op je plek dacht te zitten en je werkgever daar anders over denkt? Een outplacement traject is steeds vaker onderdeel van een ontslagprocedure en helpt je om dé baan voor jou te vinden, plus verwerken wat er eigenlijk gebeurd is. Een ontslag is altijd vervelend, maar kun je op deze manier omzetten in een positieve ervaring waar je zelf uiteindelijk beter uit komt. Die zorg voor (oud-)personeel zien we gelukkig steeds meer bij bedrijven en past helemaal in de huidige tijd.

De kantoortuin

Ook iets van de laatste jaren, maar wel iets wat in 2019 veelvuldig in het nieuws was: de kantoortuin. Een open ruimte met bureaus bespaart ruimte maar blijkt niet voor iedereen even prettig te werken. De noise cancelling headphones zijn niet aan te slepen, die bieden nog wat rust voor concentratie. Gaan we in het komende decennium langzaam van de kantoortuinen afkomen? Of moeten we er mee leren leven? We zullen zien wat er komende jaren op het lijstje komt!

 

Door