Wil je alles over HSP weten?

HSP is de afkorting voor hoogsensitief persoon, en heeft betrekking op personen die gevoeliger zijn aan externe prikkels dan de meeste mensen. Een HSP is iemand die fysieke, psychologische en mentale prikkels sterker ervaart, en er daardoor gevoeliger aan is. Hoogsensitiviteit is echter slechts een overkoepelende term voor allerlei vormen van gevoeligheid, en de term HSP kan dan ook niet altijd duidelijkheid geven. Toch zijn er enkele opvallende kenmerken die aan HSP’ers toegekend kunnen worden!

De algemene kenmerken van een HSP

Het verschil tussen een HSP en iemand die ‘normaal’ gevoelig is, ligt vooral in de manier waarop het zenuwstelsel werkt. Hieronder een overzicht van enkele belangrijke kenmerken van een HSP:

1. Gevoelig aan fysieke prikkels

Een HSP is iemand die over het algemeen lichamelijke prikkels sterker ervaart. Zo kan een hoogsensitief persoon minder goed tegen side geluiden en sterke geuren. Ook ligt de pijngrens doorgaans lager en worden smaken intenser ervaren.

2. Emotionele gevoeligheid

Een ander aspect van hoogsensitiviteit is dat een HSP emoties intenser ervaart. En dan gaat het niet alleen om de eigen gevoelens, zoals verdriet tot blijdschap. Ook zijn veel HSP’ers erg empathisch, waardoor ze de gevoelens van anderen kunnen aanvoelen en als het ware overnemen.

3. Het belang van rust

Juist doordat een HSP doorgaans sterker wordt beïnvloed door externe prikkels, kan de persoon hierdoor sneller uitgeput raken als er veel prikkels zijn. Zowel sociale situaties als emotioneel of fysiek uitdagende gebeurtenissen vergen veel van een HSP. Het gevolg is dat gevoelige personen dus ook meer tijd en ruimte nodig hebben om hiervan te herstellen.

De voordelen van hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit brengt vaak uitdagingen met zich mee, maar ook heel wat voordelen. Zo ervaren HSP’ers schoonheid vaak veel intenser, zoals muziek en andere kunstvormen, hebben ze veel inlevingsvermogen en kunnen ze vaak goed naar anderen luisteren!

Door