Voor het eerst op kot: hoe pak je dat aan? 

Studenten die voor het eerst op kot gaan, ervaren dat vaak als een soort van tussenfase tussen thuis wonen en alleen wonen. En dat is het eigenlijk ook. Voor het eerst ergens anders wonen dan thuis, kan dus best spannend zijn.

Om de overgang zo goed mogelijk te laten verlopen, kan je er voor zorgen dat je kind zich thuis voelt in zijn of haar kot. Zorg er voor dat ze alles hebben wat ze nodig kunnen hebben. Van praktische spullen tot wat huiselijke gezelligheid.

Kies een kot op maat van de student

Een studentenkot kan best goed gelegen zijn. In de buurt van de hogeschool of de universiteit, en in de buurt van voldoende winkels. Dat is natuurlijk logisch. Maar je kan een studentenkot ook best afstellen op de noden van de student.

Een student aan de academie zal plaats nodig hebben voor zijn of haar materialen. Denk aan studenten mode en architectuur, die ruimte nodig hebben om te kunnen ontwerpen. Maar ook een student kleuteronderwijs heeft ruimte nodig om de verschillende schoolprojecten uit te kunnen voeren.

Bedenk dus op voorhand wat een student nodig heeft en zoek een kot dat aan die noden kan voldoen.

De praktische inrichting

Een studentenkot heeft niet veel nodig. Een bed, een bureau en een kast. Best simpel, zou je denken. Toch komt er meer bij kijken dan je denkt. Een student heeft eigenlijk een kleine collectie huisraad nodig. Naast een bed, heeft een student linnengoed nodig en handdoeken, bijvoorbeeld. Om nog maar te zwijgen over kook- en eetgerei.

Daarnaast heb je ook de middelen nodig om dat allemaal proper en hygiënisch te houden. Het eerste wat vergeten wordt bij de inrichting van een studentenkot, zijn schoonmaak spullen. Afwasmiddel en allesreiniger, dweilen en schotelvodden.

Maak het gezellig 

Heb je alle praktische zaken die je kind nodig heeft in zijn of haar studentenkot, dan kan je beginnen kijken naar de gezelligheid. Natuurlijk dient een kot in de eerste plaats om rustig te kunnen studeren in een stad die misschien ver van huis ligt, maar je kind moet zich toch ook een beetje thuis kunnen voelen.

Met wat woondecoratie maak je van een kale kamer al snel een knus hoekje. Denk aan een sfeerlamp, een fotokader met een mooie poster of zelfs een plantje. Dat hoeft niet veel te zijn, zolang het maar wat sfeer schept.

Een kot moet jaren meegaan. Dan kan het maar best als een twee thuis aanvoelen.

Door