Alles wat je moet weten over een whiplash

Ai, je staat voor het stoplicht te wachten. En automobilist achter jou let niet op. Met een flinke klap rijdt hij of zij bij jou achterop. Je maakt een flinke duikvlucht naar voren. Gelukkig had je natuurlijk je gordel om, maar dat maakt de klap er niet minder groot van. Je nek en hoofd krijgen een flinke oplawaai. Het ambulancepersoneel vertelt je dat je een whiplash hebt opgelopen. En nu? In deze blog vertellen we jou alles over een whiplash.

We zeiden het net al kort even, maar een whiplash loop je op als je door een harde klap letsel oploopt. Het is een vrij specifiek letsel, want je hoofd is met een flinke klap naar voren en naar achter bewogen. Een ander woord voor whiplash is ook een zweepslag.

Welke klachten kun je hebben?

Als je een whiplash hebt, kan je last hebben van verschillende soorten klachten. Hierdoor is het ook niet altijd direct duidelijk of je een whiplash hebt. Je moet je voorstellen dat je hoofd een flinke klap krijgt, maar ook je nek waar veel wervels en zenuwen doorheen lopen. Naast lichamelijk pijn, zoals een stijf gevoel of spierpijn, kunnen er ook andere klachten optreden. Denk aan:

  1. Moeite met je te concentreren
  2. Overgevoeligheid voor fel licht en hard geluid
  3. Problemen met in slaap komen of doorslapen

Houd er ook rekening mee dat deze klachten niet direct na het ongeluk kunnen optreden. Soms duurt het wel weken of maanden totdat je last krijgt.

En nu?

Als je een whiplash hebt opgelopen en het is vastgesteld door een deskundige wil je natuurlijk er zo snel mogelijk vanaf zijn. Daarom is een goede behandeling zo belangrijk. Je wilt tenslotte zo snel mogelijk weer de oude zijn. Allereerst is rust heel erg belangrijk voor een whiplash. Koel daarom na een kop-staartbotsing altijd eerst je nek met ijs. Heb je daarna veel pijn? Dan is ook rust nog steeds erg belangrijk. Er is geen duidelijke richtlijn bekend over het behandelen van een whiplash, maar gelukkig kun je wel pijnstillers krijgen.

Heb je recht op een schadevergoeding?

Als iemand anders bij jou achterop knalt, kan het zijn dat je direct ervan uitgaat dat je recht hebt op een schadevergoeding. Maar dat is niet altijd aan de orde. Hoe dat komt? Omdat elke zaak anders is. Juist daarom is het belangrijk dat een expert met je mee kijkt in zo’n specifiek geval. Er moet namelijk worden gekeken naar de ernst van jouw klachten, hoe lang je herstel duurt en wat de aandoening voor invloed heeft op je leven.

Ben je op zoek naar een expert? Dan kunnen de experts van Stipt letselschade met je mee kijken. Wil je contact met ze opnemen? Klik hier. Het is erg prettig, zeker wanneer je in een moeilijke situatie verkeerd als iemand jou kan helpen. Niet alleen om het juridische gedeelte voor je op te pakken, maar ook om simpelweg het woord voor je te doen.

Door