Tips om goedkoper te shoppen bij supermarkten

assorted vegetable lot

Het is geen geheim dat de prijzen van voedsel en andere benodigdheden in supermarkten kunnen variëren. Maar met de juiste strategieën en een beetje planning kun je veel geld besparen op je boodschappenrekening. In dit artikel delen we onze beste tips om goedkoper te shoppen bij supermarkten.

1. Maak een boodschappenlijstje

Het klinkt misschien als een open deur, maar het maken van een boodschappenlijstje voordat je naar de supermarkt gaat, kan je veel geld besparen. Door vooraf te plannen wat je nodig hebt, kun je voorkomen dat je impulsieve aankopen doet en alleen de benodigde producten koopt.

2. Maak gebruik van kortingen en aanbiedingen

Supermarkten bieden vaak kortingen en aanbiedingen op bepaalde producten. Het kan lonen om deze acties in de gaten te houden en er gebruik van te maken. Houd er echter rekening mee dat sommige kortingen verleidelijk kunnen zijn, maar dat het misschien niet altijd de beste deal is. Vergelijk altijd de prijzen en let op de vervaldatum.

3. Koop seizoensproducten

Seizoensproducten zijn niet alleen verser en lekkerder, maar ook vaak goedkoper dan producten die buiten het seizoen zijn. Het kopen van seizoensproducten kan daarom een slimme manier zijn om geld te besparen op je boodschappenrekening.

4. Kies voor huismerken

Huismerken van supermarkten zijn vaak goedkoper dan de bekende merken. In sommige gevallen zijn de huismerken van vergelijkbare kwaliteit als de bekende merken. Probeer daarom eens huismerken uit en vergelijk de prijzen en kwaliteit met de bekende merken.

5. Kijk naar de prijs per kilo of liter

Om erachter te komen welk product het goedkoopst is, is het belangrijk om naar de prijs per kilo of liter te kijken. Supermarkten gebruiken deze prijs vaak op het prijskaartje om te laten zien hoeveel het product kost per gewicht of volume. Door deze prijs te vergelijken, kun je vaak een betere keuze maken.

6. Ga niet winkelen met een lege maag

Als je gaat winkelen met een lege maag, is de kans groter dat je impulsieve aankopen doet. Het kan helpen om vooraf een maaltijd te eten of een snack te nemen om te voorkomen dat je te veel onnodige aankopen doet.

7. Maak gebruik van de zelfscan

Sommige supermarkten bieden zelfscan aan, waarbij je zelf de producten scant en afrekent bij de kassa. Dit kan helpen om een beter overzicht te krijgen van wat je koopt en om te voorkomen dat je te veel onnodige producten koopt.

8. Kies voor de juiste supermarkt

Er zijn grote verschillen in de prijzen van supermarkten. Het kan daarom lonen om verschillende supermarkten te vergelijken en te kijken welke supermarkt het goedkoopst is voor jouw boodschappen. Kijk hierbij niet alleen naar de prijzen van producten, maar ook naar eventuele kortingen en aanbiedingen.

9. Over de grens in Duitsland winkelen voor goedkopere producten

Ja, winkelen in Duitsland kan soms goedkoper zijn dan in Nederland. In Emlichheim, een stad net over de grens, zijn verschillende supermarkten te vinden zoals Edeka, Lidl en Aldi.

10. Maak gebruik van cashback-acties

Sommige supermarkten bieden cashback-acties aan, waarbij je geld terugkrijgt na aankoop van bepaalde producten. Dit kan een slimme manier zijn om geld terug te krijgen op je aankopen en dus goedkoper te shoppen bij supermarkten.

11. Vermijd dure producten

Sommige producten zijn simpelweg duurder dan andere producten. Denk bijvoorbeeld aan biologische producten, luxe producten of producten van merken die duurder zijn. Het kan helpen om deze producten te vermijden en te kiezen voor goedkopere alternatieven.

12. Plan je maaltijden vooruit

Door vooraf te plannen wat je gaat eten, kun je gerichter boodschappen doen en voorkomen dat je te veel producten koopt. Plan daarom je maaltijden vooruit en maak een boodschappenlijstje op basis hiervan.

13. Koop in bulk

Het kopen van producten in bulk kan helpen om geld te besparen op je boodschappenrekening. Denk bijvoorbeeld aan grote verpakkingen rijst, pasta of toiletpapier. Let er wel op dat je niet te veel koopt en dat je voldoende opbergruimte hebt.

14. Maak gebruik van een cashback-creditcard

Sommige creditcards bieden cashback aan bij aankopen in supermarkten. Het kan daarom lonen om een cashback-creditcard te gebruiken bij het doen van je boodschappen. Let er wel op dat je de creditcard op tijd afbetaalt om geen rentekosten te hoeven betalen.

15. Maak gebruik van de online supermarkt

Online supermarkten bieden vaak dezelfde producten aan als fysieke supermarkten, maar kunnen soms goedkoper zijn. Daarnaast kun je bij online supermarkten gemakkelijk prijzen vergelijken en is de kans op impulsieve aankopen kleiner.

16. Koop producten buiten de supermarkt

Sommige producten zijn goedkoper buiten de supermarkt om. Denk bijvoorbeeld aan groente en fruit bij een groenteboer of vis bij een visboer. Het kan lonen om verschillende opties te vergelijken en te kijken waar je het goedkoopst uit bent.

Door