De Oudste bomen ter wereld

De longen van de wereld zijn bomen. Het is natuurlijk goed om ze een goede verzorging te geven. Veel planten in onze woonkamer leven slechts een paar jaar. Er zijn echter in de wereld vele bomen welke zeer lang geleefd hebben (en nog steeds leven). We bespreken graag de oudste bomen ter wereld met je. Het zijn levende wezens die vaak honderden en soms zelfs duizenden jaren oud zijn. Ongekend!

De Methuselah

Het is de oudste boom van de wereld en heeft een naam gekregen. Na onderzoek van de cellen en de ringen is gebleken dat de boom meer dan 5000 jaar oud is. Het is een boom welke uit de White Mountains komen van Californië. Het gaat om een dennenboom (soort van) en het is de Great Basin Bristlecone Pine. De boom wordt goed beschermd en uit angst voor vandalisme is de locatie geheim. De bomen kunnen heel oud worden door hun kracht.

De Old Tjikko boom

De stam is ongeveer 600 jaar oud. Het ondergrondse wortelsysteem is echter veel ouder en kan wel 9000 jaar oud zijn. Het is frappant om te zien, dat de stam afsterft en dan weer opnieuw groeit op de wortels. Het is een proces wat vegetatieve reproductie heet. De boom is dus niet zo oud als de wortels.

Pando

Het oudste wortelsysteem van de wereld is 80.000 jaar oud en staat in Utah in Amerika. Onderzoekers denken dat de wortelsystemen zelfs een miljoen jaar oud zijn. Het hele wortelstelsel is 43 hectares groot (50 voetbalvelden) en weegt 6000 ton. Het is dus zeer oud en ook zeer groot.

Goed zorgen voor de natuur

Het is belangrijk om goed te zorgen voor de natuur. Overall ter wereld zien we de drang om meer te gaan bouwen en om stukjes van de natuur in te pikken. Het is natuurlijk jammer. Het is daarom nog belangrijker om goed te zorgen voor de bomen en de natuur om ons heen. Ze hebben ook ruimte nodig. Wij hebben ze ook zeer hard nodig om de aarde goed en gezond te houden.

Door