5 Tips voor het correct berekenen van gordijnlengte

Gordijnen opmeten kan nog wel eens een verkeerd gordijn opleveren en dat heb je natuurlijk liever niet. Hoe bereken je nou correct de lengte van een rolgordijn?

Verschillende plooien

Er zijn verschillende soorten en maten rolgordijnen te verkrijgen. Voordat je gaat nadenken over de maat, moet je eerst goed weten naar wat voor soort gordijn je opzoek bent. Kijk alvast naar verschillende soorten stoffen, de verschillende plooien die je kan nemen en naar wat voor ophangsysteem je graag wil hebben. Daarbij kan je kiezen voor een enkele, dubbele of triplooi. Een enkele of dubbele plooi werkt vaak goed voor een wat zwaardere stof. Een triplooi kan je het best gebruiken als een plisse gordijn langer wordt dan 200 centimeter.

Opmeten

Bij het opmeten gaat het om verschillende gordijnen die op verschillende manieren berekend moeten worden. Dit is altijd een erg precies klusjes en dat komt met name door de plooien in een gordijn. Daardoor kan het stuk stof nogal verschillen van de maat die je moet hebben. De verschillende maten lopen dan als volgt:

  • Enkele plooi = 1,5 tot 2 maal de breedte
  • Dubbele plooi = 2 tot 2,5 maal de breedte
  • Triplooi = 2,5 tot 3,5 maal de breedte

Gordijnen aan rails

Bepaal van tevoren of e de gordijnen aan de rails wil laten hangen of ze voor de rails wilt laten hangen. Bij de laatste optie kan je de rails net iets mooier wegwerken. Het berekenen voor gordijnen aan de rails is vrij simpel. Je meet de breedte van de rail of meet de breedte tussen de muren en tel daar tien centimeter extra bij op. Voor gordijnen die aan de rail hangen, meet je de hoogte van de vloer tot aan de onderzijde van de rails. Meet dit op twee verschillende plekken zodat je zeker weet dat ze aan beide kanten goed zitten. Van de maat die je nu hebt trek je twee centimeter af, dan hangt het gordijn net 0,5 centimeter van de grond af.

Rolgordijnen op maat

Heb je extra grote ramen in je huis laten zetten? Of juist een ongewone klein raampje waar je ook een rolgordijn op maat voor nodig hebt? Ongewone maten zijn meestal geen probleem. Je moet ze alleen op maat bestellen omdat ze niet in het standaard assortiment van de meeste winkels zitten. Het leuke van op maat gemaakte rolgordijnen bestellen is dat je ze ook helemaal zelf kan aanpassen aan je eigen wensen. Kies tussen een standaard profiel, de ronde en vierkante cassettes, wel of geen zijgeleiding, de kleur van het systeem, het soort onderlat en of je eventueel elektrische bediening wil. Daarmee kan je de gordijnen ’s ochtends vroeg bijvoorbeeld met één druk op de knop laten openen vanuit bed. Wie wil dat nou niet?

Meer meettips

Dan zijn er nog wat handige tips om je te helpen bij het meter van de gordijnen. Neem bijvoorbeeld een metalen rolmaat die in een keer de breedte en hoogte kunnen meten. Meet alles voor de zekerheid twee keer en meet het liefst op meerdere plaatsen. Een vloer of plafond is niet overal in huis waterpas. Zeker in oude huizen, kan er nog wel eens een ongelijkheid in de vloer zitten en het zou zonde zijn als je gordijn in de ene hoek hoger hangt dan de andere hoek.

Door