Probiotica vs. Prebiotica: wat is het verschil?

Hoewel probiotica en prebiotica qua naam heel erg op elkaar lijken, zijn de twee ontzettend verschillend. En ze zijn allebei heel belangrijk om je gezondheid goed te houden. Beiden bevatten namelijk gezonde bacteriën (of dagen hieraan bij) en zorgen er dus voor dat de gezonde bacteriën in de darmen goed hun werking doen en jouw darmen (en de rest van je immuunsysteem) gezond houden. Benieuwd wat zowel probiotica als prebiotica inhouden, waarin ze van elkaar verschillen en wat ze zo onmisbaar maken voor jouw gezondheid?

Waarom is de darmflora zo belangrijk?

Een goede gevarieerde darmflora zorgt voor een goede stoelgang en voor een goed immuunsysteem. Naast dat zij heel belangrijk zijn voor de veertering, vormen zij ook de eerste barrière van het immuunsysteem. Om gezond te blijven, hebben je darmen de juiste bacteriën nodig. Hoewel bacteriën niet direct positief klinken, zijn ze dat wel. Je bent vast wel bekend met darmflora. In de darmen bevinden zich, zoals je ongetwijfeld weet, een heleboel verschillende bacteriën. Maar liefst 700-1000 soorten.

person holding flowers

Wat is probiotica?

Wanneer we het hebben over probiotica dan hebben we het eigenlijk over een supplement of product wat gezonde darmbacteriën bevat, en wat dus bijdraagt aan je darmflora. Pro komt uit het Latijn en betekend ‘voor’ of ‘bevorderend’ en biotisch betekent ‘uit levende organismen bestaand’. Probiotica bestaat dus eigenlijk uit allerlei levende bacteriën die op een positieve manier bijdragen aan je darmflora. Probiotica kun je op veel verschillende manieren binnenkrijgen. Er bestaan drankjes die probiotica bevatten, maar deze bevatten soms verzadigde vetten. Eet je liever plantaardig, dan kun je ook kiezen voor plantaardige probiotica.

Prebiotica

Naast probiotica bestaat er ook prebiotica. Dit zijn onverteerbare voedingsvezels die als voeding dienen voor de probiotica. Hierdoor wordt het aantal werkzame bacteriën groter, sterker en hebben ze een betere overlevingskans binnen ons verteringsgestel. Prebiotica werkt dus eigenlijk als een soort beschermingsdeken voor de probiotica, zodat deze optimaal hun werk kunnen doen. Prebiotica krijg je binnen door binnen door het eten van groente, fruit, brood, graanproducten en peulvruchten. Zowel pro- als prebiotica zijn dus onmisbaar voor een goede gezondheid!

 

Door