Zo houd je gordijnen mooi: 4 tips

zo houd je je gordijnen schoon - 4 tips

Of je nou wat meer privacy wil op een eerste date of langer wil uitslapen op een vroege zondagmorgen, gordijnen zijn je beste vriend. Misschien wat lichtere, doorschijnende gordijnen zodat je niet direct een hele kamer verduistert, maar wel wat meer privacy hebt. Of juist zware gordijnen van een dikke stof, zodat zelfs de kleine zonnestraaltjes worden verbannen van je kamer. Gordijnen kunnen enorm een sfeer maken in je huis en zijn daarom onmisbaar in inventaris, maar hoe voorkom je nou dat ze met de tijd lelijker worden? Of beter gezegd, hoe houdt je ze nou mooi? Dat kom je te weten in dit artikel.

Tip 1: Vooral niet teveel verzorgen

Gordijnen zijn net als een goede vintage jeans, je houdt ze het allermooist als je er juist niet teveel mee doet. Tuurlijk moet je proberen om kleine vlekjes er zo snel mogelijk uit te halen, maar probeer de wasmachine zoveel mogelijk te vermijden. Die gaat namelijk juist de kwaliteit van de stof achteruit brengen. Als je er dan toch voor wilt kiezen om je gordijnen te laten wassen, doe dat dan vooral niet zelf maar laat dit bij een reinigingsspecialist doen.

 

Tip 2: Maar blijf wel verzorgen

Bij kleine vlekjes is het het meeest efficiënt om ze direct te verwijderen, hiervoor heb je voor elk vlekje een andere gebruiksaanwijzing. Bij vlekken van rode wijn is het namelijk het best om hier eerst zout op te strooien, zodat het vocht uit de stof getrokken wordt. Behandel kleine plekjes of vlekjes dus apart en pas wanneer het echt niet anders kan, laat ze wassen. Stof je gordijnen ook geregeld af, zodat ze er wel fris uit blijven zien. Je kunt ze ook insprayen met een huisparfum,

 

Tip 3: Kijk naar de stof

Bij natuurlijke stoffen, zoals wol en linnen, is het erg belangrijk om te denken aan luchtvochtigheid. Deze natuurlijke stoffen zijn hier namelijk extreem gevoelig voor en daarom kun je bij deze stoffen het beste kiezen voor een ruime zoom en ze een stuk of vijf centimeter over de vloer te laten slepen, zodat je ze het langste op hun best houdt.

 

Tip 4: Koop kwaliteit boven kwantiteit

Op de lange termijn ga je ontzettend veel meer plezier beleven aan gordijnen van goede kwaliteit, omdat ze -ook al zou je ze minder goed verzorgen- langer goed blijven dan gordijnen van mindere kwaliteit. Zorg dus dat je investeert in gordijnen van een goed bedrijf met goede recensies, zoals gordijnen van Raamdecoratie of ga eens lang zij je plaatselijke meubelboulevard. Het moge in ieder geval duidelijk zijn dat je niet moet bezuinigen op gordijnen – ze gaan meestal erg lang mee bepalen in hoge mate de sfeer van je woning.

Door