Welke alternatieven zijn er allemaal voor de klassieke kerstboom?

In december gaan we allemaal weer massaal op zoek naar de perfecte kerstboom. Meestal kiezen mensen voor een boom met echte naalden of een kunstkerstboom. Zou jij dit jaar nou een keertje helemaal wat anders willen? Ben je op zoek naar mogelijkheden en wil je geen kerstboom maar iets anders? Ben jij ook zo benieuwd naar welke alternatieven er allemaal zijn voor de klassieke kerstboom? Maar goed dat je op deze website bent beland, want hieronder kun je lezen welke bijzondere kerstbomen er allemaal zijn.

 

Kerstboom met mos

Houd jij wel van een beetje groen en de natuur? Haal dan de natuur in huis door een kerstboom van mos te maken. Hoe het werkt? Verzamel wat takken in het bos, bijvoorbeeld van de veelvoorkomende berk. Je kunt ook een alternatieve kerstboom van takken kopen als je niet zo veel tijd hebt. Dit kan bijvoorbeeld bij het tuincentrum. Koop vervolgens wat mos, of verzamel dit ook in het bos. Als je het uit het bos haalt is het wel zaak het een beetje te laten drogen.

Je bedekt de takken met mos en zet dit vast met wat binddraad of flexibel ijzerdraad. Vervolgens maak je de takken ook met ijzerdraad aan elkaar vast in de vorm van een driehoek. Leg op dit raamwerk ook enkele takken horizontaal en maak ze vast. Zorg ervoor dat de afstand tussen de takken even groot is, vooral bij de driehoek. Anders kan het gebeuren dat de kerstboom met mos straks scheef hangt en dat wil je natuurlijk niet. Is de boom van mos af? Dan kun je hem versieren, bijvoorbeeld met een paar leuke hangers of dennenappels. Draadverlichting op batterij is zeer geschikt om het geheel af te maken.

Kerstboom van hout

Een trend die steeds populairder wordt, is die van kerstbomen van hout. Je kunt ze zelf maken van verschillende houtsoorten, bijvoorbeeld een houten kerstboom van steigerhout of een houten kerstboom van sloophout. Steiger-, sloop- en pallethout is zeer robuust en gaat zeker een aantal jaren mee. Een groot voordeel van een kerstboom van hout is ook dat je geen last van naalden hebt. Een kerstboom van hout heb je tegenwoordig ook in spiraalvorm, die je in een handomdraai opzet! Een houten kerstboom doet het erg goed in combinatie met pastelkleuren, en in een minimalistisch of Scandinavisch interieur.

Kerstboom met gaas

Durf jij het aan om out-of-the box te denken? Probeer dan eens een gave, stoere kerstboom met kippengaas. Deze kerstboom is eenvoudig om zelf te maken, je bent er niet veel tijd aan kwijt. Je hebt drie houten latjes nodig en kippengaas. De drie houten latjes timmer je aan elkaar in de vorm van een driehoek, waar je het kippengaas tussen spant. Decoreer de kerstboom zoals jij dat wilt, met kerstballen, slingers en verlichting. Dit hang je gewoon aan het kippengaas en je weeft het erdoor heen. Heb jij geen zin in gedoe? Dan kun je bij het tuincentrum vaak ook wel een kant-en-klare kerstboom met gaas vinden.

Letterbak-kerstboom

Misschien ken je hem nog van vroeger? De letterbak! Een houten raamwerk waar je allerlei figuurtjes in kwijt kon. Maak of koop er eentje in de vorm van een driehoek en je kerstboom is daar. Je kunt een letterbak goed combineren met andere kerstversiering. Het is erg leuk om een bepaald thema te kiezen voor kerstmis en je letterbak daarop in te richten met kerstballen, hangers en kaarsjes. Gebruik verschillende elementen en versieringen voor een speels effect.

Sfeervolle takken

Als geen zin hebt in een volledige kerstboom, dan kom je ook al erg ver in het creëren van een fijne kerstsfeer door wat hulsttakken of ander kerstgroen in huis te halen. Kersttakken zijn er in verschillende soorten en maten, denk aan de rozenbottel of juist kale takken voor een stoer effect. Je kunt de takken decoreren zoals jij dat wilt, met mooie lichtjes en wat bijzondere kersthangers heb je zo een alternatieve kerstboom tot leven gewekt.

Kerstboom op de muur

Heb jij een mooie strakke lege muur? Mooi zo, want die muur is uitermate geschikt voor een alternatieve kerstboom. Hang bijvoorbeeld wat kersttakken speels op de muur om een kerstboom te creëren. Het zal op een witte muur zeker een eye-catcher vormen, als je het combineert met wat mooie versiering en lampjes. Uiteraard kun je ook een kerstboom op de muur maken van alleen maar lichtjes! Minimalistisch, maar wel een leuk alternatief voor een kerstboom. Vooral als je een lichtsnoer hebt, kun je de contouren van een kerstboom sterk neerzetten op je muur.

Wandkleed of poster

Heb jij een wandkleed met daarop een winters landschap of een kerstboom? Dit is natuurlijk ideaal om een alternatieve kerstboom te maken in je huis. Ook een poster kan goed werken! Een groot voordeel is natuurlijk dat je erg snel klaar bent en je kunt focussen op het bezoek dat snel lang gaat komen of op de voorbereiding van het kerstdiner. Een wandkleed staat misschien het hele jaar door wel erg sfeervol en hij is natuurlijk iedere kerst weer te gebruiken.

We kunnen er eigenlijk dus best kort over zijn: er zijn talloze alternatieven voor de traditionele kerstboom. Afhankelijk van hoe creatief je bent en hoeveel tijd je hebt, kun je eigenlijk van heel veel verschillende materialen een mooie DIY-kerstboom maken. Maak een kerstboom van mos, gaas of hout, of maak handig gebruik van de lege muren in je huis. Succes verzekerd en een garantie voor een prachtig kerstfeest.

Door