Wat zijn de grootste problemen met betalen via iDeal?

iDeal is veruit de populairste betaalmethode van Nederland. Het merendeel van alle online transacties wordt via dit systeem verricht. Dat komt voornamelijk doordat het heel gemakkelijk werkt. Het hele proces van een acceptgiro op de post doen om de klant die vervolgens handmatig te laten invoeren, is met deze betaaloplossing verleden tijd geworden. Maar hoe eenvoudig het ook is, iDeal kent wel degelijk een aantal grote nadelen. De belangrijkste nemen we je in dit artikel met je door. 

1. Vooraf betalen

Een van de grootste problemen met iDeal voor de consument is dat je al volledig betaalt voordat je het product daadwerkelijk hebt ontvangen. Dit heeft als gevolg dat wanneer het product niet bevalt en je het retour wilt doen, je het geld zelf moet terugvorderen. Hoewel dat bij de meeste webshops wel goed geregeld is, heb je voor even geen toegang tot je eigen geld. En dat kan erg vervelend zijn, als het lang duurt voor een retour is afgehandeld. Of wanneer er onverhoopt sprake blijkt te zijn van fraude.

2. Geen chargeback

iDeal heeft geen chargebackregeling, zoals creditcards en PayPal dat wel hebben. Die regeling zorgt ervoor dat je je geld terugkrijgt wanneer de leverancier in gebreke blijft. Dus wanneer het product niet geleverd wordt. Wanneer het product afwijkt van de manier waarop het online werd gepresenteerd. Of wanneer het product defect is of schade vertoont. Bij iDeal heb je ervoor betaald en moet je er samen met het bedrijf uit zien te komen. Bij creditcard en PayPal staan de betaalsystemen als het ware garant.

3. Alleen in Nederlandse webwinkels

Wanneer je als consument denkt alleen aan iDeal genoeg te hebben om online te shoppen, kom je van een koude kermis thuis. Want bij iDeal zijn vrijwel alleen maar Nederlandse banken aangesloten. Het zijn dus ook alleen maar Nederlandse webshops die deze betaalmethode als mogelijkheid bieden. Wil je iets op eBay, AliExpress of Amazon bestellen, dan ben je algauw overgeleverd aan betaalmethoden waar je een creditcard voor nodig hebt.

Voordelen van betalen met iDeal

Maar iDeal zou natuurlijk niet zo’n populaire betaalmethode zijn, als het niet allemaal enorm goed werkt. Bijna alle Nederlandse banken zijn hierbij aangesloten. Van ABN Amro tot de Rabobank en van SNS tot Van Lanschot. Wanneer je ervoor kiest via iDeal te betalen, word je doorgeleid naar de omgeving voor internetbankieren of de mobiel bankieren app van je eigen bank. Vervolgens kun je met dit systeem betalen. Niet alleen bij webshops, maar bijvoorbeeld ook bij online casino’s, zoals hier.

Het werkt enorm eenvoudig, omdat je geen IBAN of andere gegevens moet invoeren, maar dat allemaal automatisch gebeurt. Wanneer je bent ingelogd, moet je alleen nog bevestigen dat alles klopt en dat je inderdaad bedrag X wilt overmaken naar partij Y. Omdat de verwerking van de transactie zó snel gaat, zie je de betaling vrijwel direct terug in je rekeningoverzicht. Zo weet je altijd zeker dat je saldo nog klopt. Extra fijn is dat er geen extra kosten in rekening worden gebracht voor betalen met iDeal. En misschien wel het allerbelangrijkste is dat het een heel veilige betaalmethode is.

Door