Wat is de geschiedenis van iDEAL? Wie heeft het bedacht en meer…

Je betaalt er bijna dagelijks iets mee. Een betaalverzoek van je beste vriend. Een vol winkelmandje in je favoriete webshop. Of een bestelling bij je lievelingsrestaurant. iDEAL. Maar waar het nu zo vanzelfsprekend is om met dit systeem te betalen, was het in 2005 nog totaal onbekend. We vertellen je in dit artikel meer over de geschiedenis van iDEAL. Hoe het is ontstaan, wie het heeft bedacht, en meer…

Universele betaalmethode

Zoals we in de inleiding al aankondigden was iDEAL tot 2005 nog bij niemand bekend. Dit was namelijk het jaar waarin de betaalmethode werd gelanceerd. Dat gebeurde op initiatief van een aantal grote banken. Waaronder ABN Amro, ING Bank en de Rabobank. Zij sloegen de handen ineen om een universele betaalmethode te ontwikkelen voor het verrichten van online transacties.

Verschillende betaalsystemen

In die jaren ervoor moesten webshops en internetgebruikers betalen via verschillende online betaalsystemen. Zo had Rabobank bijvoorbeeld Rabo Direct Betalen. Werkte ABN Amro met een eWallet. En kwam KPN voor de dag met het zogenaamde Switchpoint. Dat was verwarrend, omslachtig en ook nog eens kostelijk. Omdat al die apps onderhouden moesten worden. Dit werd doorgerekend aan de gebruikers.

Voordelig en gemakkelijk

Daar wilden de banken een einde aan maken door al die ontwikkelingskosten op één hoop te gooien en het de consument en webshophouders zo ook nog eens een stuk gemakkelijker te maken. Eén universele betaalmethode is ten slotte gemakkelijker dan voor elke bank een verschillende. Wie iDEAL heeft bedacht is dus niet een specifiek persoon. Dat was een heel team aan ICT-medewerkers van de verschillende banken.

Honderden miljoenen transacties

Het aantal transacties per jaar is sinds de lancering van iDEAL explosief gegroeid. Lag dat in 2006 nog op een kleine 3 miljoen per jaar, was dat anno 2013 al ruim 140 miljoen per jaar. En in 2018 was het zelfs al meer dan 500 miljoen per jaar. Dat is ook niet zo gek. Want iDEAL wordt allang niet meer alleen gebruikt door grote partijen als Thuisbezorgd.nl en Bol.com. Elke webshop kan iDEAL beschikbaar stellen, iedere particulier doet dat in de vorm van een betaalverzoek en je hebt zelfs speciale iDEALcasino’s.

iDEAL populairste betaalmethode

Op basis van de cijfers vermoed je het misschien al, maar het is ook echt zo. iDEAL is de meest populaire online betaalmethode van heel Nederland. En dat komt omdat het niet alleen veilig is, maar ook heel erg gemakkelijk werkt. Je klikt op de iDEAL-betaalknop en selecteert je bank. Vervolgens word je doorgeleid naar de internetbankieromgeving, of je internet bankieren app. En daar staat de volledige betaalopdracht al ingevuld en klaar.

Autoriseren en klaar

Het enige dat je nog moet doen is de betaling autoriseren. Door middel van een persoonlijk wachtwoord, een scanner waar je je pinpas in doet, of het scannen van een QR-code. Kortom: de manier waarop je dat gewend bent. Het bedrag wordt vervolgens van de betaalrekening afgeschreven en de betaling is meteen voldaan. Dit is ook direct te zien op je saldo. En dat is handig, want zo heb je altijd een reëel beeld bij het geld dat je beschikbaar hebt voor uitgaven.

Door