Auto leasen: welke auto kies je?

Particulier een auto leasen is steeds meer in trek. Gek is dat niet: met een nieuwe leaseauto rijd je vaak veiliger en zuiniger. En omdat je een vast all-in bedrag per maand kwijt bent, kom je niet zo snel voor financiële verrassingen te staan. Maar hoe kies je de best passende leaseauto? En waar moet je allemaal op letten? We zetten de belangrijkste dingen op een rij.

Bedenk wat je wilt

Begin je zoektocht met het in kaart brengen van je wensen voor je private lease. Dit zijn een aantal zaken om bij stil te staan:

  • Nieuw of tweedehands. Gaat je voorkeur uit naar het leasen van een nieuwe of een tweedehands auto? Tweedehands leasen is meestal iets goedkoper. Bovendien heb je daarmee nog een relatief nieuwe auto. Een tweedehands leaseauto is namelijk vaak maar kort gebruikt en doorgaans slechts zo’n twee, drie jaar oud.
  • Comfort. Ga je straks veel en lang in de auto zitten? Dan is het extra belangrijk dat de stoelen comfortabel zijn. Ook een ingebouwd navigatiesysteem, airco, climate control en parkeersensoren kunnen goed van pas komen en de autorit extra prettig maken.
  • Budget. Wat is het maandelijkse budget voor je autokosten? Bereken vooraf hoeveel geld je elke maand kwijt wil zijn aan je leaseauto. Wanneer je je budget weet, weet je ook in welke prijsklasse je een auto kunt leasen.

 

Goed om te weten: Wil je op de korte termijn een huis kopen? Weet dan dat het particulier leasen van een auto van invloed kan zijn op je hypotheek.

Bedenk wat je nodig hebt

Naast het opstellen van je wishlist is het ook verstandig om te bedenken wat je behoeften en prioriteiten zijn. Kortom: over welke zaken moet je leaseauto écht beschikken? Hierbij kun je aan de onderstaande dingen denken:

 

  • Brandstof en energielabel. Rij je het liefst op stroom of op benzine? Met private lease is het allebei mogelijk. Auto’s met een groen energielabel verbruiken minder brandstof en dat kan een hoop centen schelen. Elektrisch rijden is steeds meer in opkomst, omdat dit duurzamer, schoner en stiller is.
  • Kilometerbundel. Gebruik je je auto alleen voor woon-werkverkeer of juist om Europa mee te ontdekken? Bedenk welke kilometerbundel je jaarlijks nodig denkt te hebben.

 

Let ook op andere kenmerken van de auto, zoals de instaphoogte, het aantal deuren, het aantal zitplaatsen en de bagageruimte:

 

  • Aantal deuren. Als er vaak meer dan één medepassagier in je auto zit, kan een vierdeurs voertuig (zoals een hatchback of een sedan) hartstikke handig zijn.
  • Bagageruimte. Als je geregeld op autovakantie of wintersport gaat, of grote spullen zoals een surfplank vervoert, dan is extra bagageruimte belangrijk. Zorg dat je de achterbank kunt neerklappen.

 

Door