5 Beste Besparingstips voor je auto

Iedereen met een eigen auto weet het: een auto kost altijd geld. Ook al rijd je er bijna niet in, dan nog betaal je er voor. En toch zouden we hem allemaal voor geen goud willen missen, onze trouwe heilige koe, die je van A naar B brengt, al is het alleen maar als het regent… Toch zijn er altijd dingen die je kunt doen om het hebben en rijden van een auto (iets) goedkoper te maken. Wellicht helpen deze 5 besparingstips je op weg.

5. Bandenspanning

Vooral als je auto veel stilstaat, denk je hier misschien niet altijd aan. Maar als je banden niet goed op spanning zijn, verbruikt je auto meer brandstof. En brandstof kost geld… Daarom is het aan te raden om elke maand minimaal een keer je bandenspanning te controleren. Dit doe je het liefst met zo koud mogelijke banden (dus niet als je net een hele rit achter de rug hebt). Naast dat je hiermee brandstof en dus geld bespaart, is het ook veiliger. Banden die goed op spanning zijn hebben een betere wegligging (minder kans op ongelukken) en zijn minder gevoelig voor een klapband.

4. Autoverzekering vergelijken

Je auto kost op twee manieren maandelijks (of jaarlijks) geld, ook zonder dat je ermee rijdt: de wegenbelasting en verzekering. Aan dat eerste kun je niets doen (behalve schorsen als hij niet op de openbare weg staat), aan dat tweede gelukkig wel. Een goedkope autoverzekering kan je maandelijks of jaarlijks flink wat geld besparen, en daarvoor hoef je vaak niet eens in te leveren aan dekking. Oversluiten loont dus vaak.

3. Autoverzekering aanpassen

Kun of wil je je verzekering niet oversluiten, dan kun je nog steeds kijken of het, bij je huidige verzekeraar, niet goedkoper kan. Veel mensen zijn namelijk voor dingen verzekerd die ze nooit gebruiken. Denk daarbij aan:

  • no-claim verzekering. Als je veel schadevrije jaren hebt, val je na een schade soms niet terug in korting, dan is zo’n verzekering dus onnodig.
  • het aantal kilometers per jaar. Hoe meer kilometers je opgeeft, hoe hoger de premie meestal wordt. Rijd je veel minder, pas dit dan aan (maar zorg er wel voor dat je ook echt onder dat maximum blijft).
  • Pechhulp en andere aanvullende modules. Pechhulp kan makkelijk zijn, maar zit soms ook inbegrepen bij de service van een garage, of je hebt er al een abonnement op via een andere aanbieder. Dan betaal je dus dubbel, of voor niets.

2. Je rijstijl

Je rijstijl bepaalt onder andere het brandstofgebruik. En dus hoe vaak je moet tanken en dus de kosten van je auto. Ook kan een bepaalde rijstijl bijdragen aan een grotere kans op ongelukken, wat natuurlijk helemaal niet gunstig is voor de kosten. Rustig rijden, maar ook weer niet te rustig, loont!

1. Auto delen

Of je je auto nou de deur uitdoet om alleen nog gebruik te maken van autodeel-initiatieven, of je jouw auto juist beschikbaar stelt om te delen met anderen: je deelt de kosten waardoor je dus zelf bespaart. In het laatste geval, het uitlenen van jouw auto, ben je voor de inkomsten afhankelijk van hoe vaak en hoe lang jouw auto meegenomen wordt, dus de besparing kan dan wisselen. Maar als je je auto wegdoet en alleen nog een auto leent als je hem nodig hebt, dan weet je ongeveer wel wat de kosten zullen zijn. Vooral als je je auto maar sporadisch gebruikt, kan dit een flinke besparing opleveren.

Door