Eigen webshop beginnen? Let op voor deze valkuilen

Webshops zijn alomtegenwoordig en steeds meer mensen maken (dagelijks) gebruik van het gemak van online shopping. Dit is een trend die zeker in het voorbije jaar nog sterker is toegenomen.

Zelf een webshop uitbaten is niet erg ingewikkeld en iedereen kan hier relatief makkelijk mee beginnen, maar natuurlijk zijn er wel zaken waarmee je rekening moet houden.

We hebben je eerder al getoond hoe je een eenvoudige webshop kan opstarten, en nu bespreken we 5 valkuilen die je ten alle koste moet vermijden als je die webshop met succes wil beheren.

Valkuil #1: Een gebrek aan een goede niche

We beginnen meteen met de allerbelangrijkste valkuil die je absoluut moet vermijden. Waar veel beginnende ondernemers de mist in gaan bij het maken van hun webshop is dat ze te breed gaan. Ze verkopen allerlei producten aan iedereen die ze maar kunnen vinden.

Maar… dat is geen goede strategie. Wanneer je je op iedereen richt, richt je je op niemand. Je gaat echt niet gaan concurreren met grote en brede marktplaatsen zoals eBay of Bol.com.

Als je een webshop opstart als beginner, moet je altijd in gedachten houden: Bij een goede webshop hoort een specifieke niche.

Een niche is wat jouw webshop uniek maakt. Iets waarmee jij je kan onderscheiden van de duizenden andere webshops, een reden waarom mensen bij jou shoppen en niet bij een concurrent.

We overdrijven niet wanneer we zeggen dat een webshop staat of valt op basis van de niche.

Je moet ervoor zorgen dat je een specifiek product (of producten) verkoopt aan een specifieke doelgroep.

Verkoop dus geen schoenen, kleren én make-up-producten, maar richt je op het verkopen van, pakweg, kinderschoenen of make-up voor moeders.

Waarom is dat nu zo belangrijk? Wel, wanneer jij je richt op een specifieke doelgroep, zal een lid van die doelgroep zich meteen aangesproken voelen wanneer hij of zij jouw webshop tegenkomt, en dan is de kans dat je iets aan hen verkoopt aanzienlijk groter.

Het maakt marketing ook veel effectiever en eenvoudiger.

Valkuil #2: Geen goede marketingstrategie gebruiken

Je webshop opstellen is vrij eenvoudig, zoals we reeds hebben aangetoond, maar daarmee is de kous zeker niet af. Je moet ervoor zorgen dat je een goed marketingplan hebt, een manier waarop jij jouw doelgroep bewust maakt van het bestaan van jouw webshop en jouw aanbod.

Dit vergt veel werk, en je kan hier veel (dure) fouten mee begaan. Zomaar wat advertenties opzetten op goed geluk en die verspreiden waar je kan is geen goed idee.

Eens je een goede niche hebt, kan je je advertenties professioneel laten maken en die alleen tonen aan mensen in jouw doelgroep. Zowel via Google Ads als bij Facebook kan je dit doen.

Andere succesvolle marketingstrategieën die je kan (moet) toepassen zijn weggeefacties organiseren, gericht op het aantrekken van klanten. Dit is een oeroude strategie en wordt gebruikt in min of meer alle commerciële sectoren, of het nu gaat over online casino’s met een no deposit bonus, sportscholen die een maand gratis sporten weggeven of een videogamewebsite met een maandelijks cadeautje.

Valkuil #3: Niet analyseren

Een niche en een marketingstrategie opstellen zijn zeer belangrijk, maar hoe weet je nu of die effectief zijn? En als ze effectief zijn, weet je dan of ze efficiënt zijn?

Je alleen richten op het geld dat je per maand binnenhaalt zal je op lange termijn weinig baten.

Het is absoluut nodig dat je je frequent bezighoudt met de analyse van je webshop. Hiervoor kan je (gratis) tools zoals Google Analytics gebruiken, net als betalende diensten zoals heat maps.

Met een correcte analyse kan immers achterhalen wie jouw publiek is (waar ze vandaan komen, welke leeftijdsgroep, wanneer ze je webshop voornamelijk bezoeken, enzovoort) én waar in jouw webshop het goed of fout loopt.

Als je bijvoorbeeld ontdekt dat de meerderheid van de 18 tot 25-jarigen uit Amsterdam zelden iets bij jou koopt, maar dat je bij 55+’ers uit Rotterdam een 90% conversieratio hebt, is het een slimme zet om advertenties op te stellen die gericht zijn op die laatste groep – en die dan uiteraard alleen aan hen tonen.

Je kan ook ontdekken (door een heat map) dat een knop die naar jouw “Koop” pagina gaat weinig gebruikt wordt, en dan kan je wat experimenteren met een A/B splittest en die knop op een locatie zetten waar volgens de heat map de cursor van veel mensen zich bevindt.

Valkuil #4: Je niet richten op SEO

Advertenties opstellen is zonder twijfel effectief, en je kan veel van jouw klanten hiermee aantrekken, maar het blijft een feit dat je hiervoor moet betalen. Zou het niet leuker zijn als mensen jou spontaan, op een natuurlijke wijze kunnen vinden?

Dat zal dan voornamelijk zijn door middel van zoekmachines zoals Google en Bing. Wanneer iemand (om het voorbeeld van daarnet even te gebruiken) een zoekterm zoals “make-up voor moeders” ingeeft bij Google, wil je liefst dat jouw webshop als eerste resultaat tevoorschijn komt. Dat betekent immers aanzienlijk meer verkeer dan lager in de top 10 van zoekresultaten komen.

En om dat te bereiken, zal je SEO moeten toepassen. Dit staat voor Search Engine Optimization (zoekmachineoptimalisatie) en hieronder vallen alle technieken die je kan toepassen om ervoor te zorgen dat jouw webshop zo hoog mogelijk in de rangschikking van een zoekmachine staat.

Dit is een uitgebreid onderwerp, maar even kort kunnen we je de volgende tips geven:

  • Haal kwalitatieve backlinks
  • Doe zoekwoordonderzoek en gebruik die zoek/sleutelwoorden op je site
  • Zet informatieve inhoud op je site
  • Zorg voor een snelle laadtijd
  • Maak een duidelijke sitestructuur

Valkuil #5: Social media negeren

Naast advertenties en SEO kan je mensen ook naar je website halen op een zeer effectieve en (doorgaans) gratis manier: social media.

Een pagina voor jouw webshop aanmaken bij Facebook, Instagram, Pinterest, enzovoort is gratis en geeft je de mogelijkheid om veel mensen te bereiken.

Dit is ideaal om je nieuwe producten voor te stellen, acties te promoten, en door middel van het delen van je posts via mond-tot-mond-reclame een groter publiek aan te spreken.

Je webshop en je social media werken ook hand in hand, want op je webshop kan je mensen altijd aanraden om je te volgen en Leuk te vinden, en op je social media kan je hen naar je webshop sturen.

Een ander voordeel van social media is klantinteractie. Het is een bij uitstek uitstekende manier om rechtstreeks met jouw publiek te praten, en eventueel je klantendienst zelfs volledig via Facebook te laten lopen.

Valkuil #6 Geen duidelijke site

Mensen hebben vandaag de dag steeds meer vrije tijd, maar paradoxaal genoeg ook minder geduld. Door het gigantische aanbod aan webshops zullen ze niet aarzelen om jouw winkel te verlaten wanneer ze niet meteen vinden wat ze zoeken.

Zorg er dus voor dat bezoekers vanaf het eerste moment duidelijk zien op jouw site wat ze hier kunnen vinden, waar en hoe ze dat kunnen aankopen. Maak logische categorieën en voeg een slimme zoekfunctie toe.

Hoe meer mensen moeten klikken, hoe lager je kans op een product verkopen wordt, dus zorg ervoor dat je hele sales-funnel zo beknopt en efficiënt mogelijk is, zonder afleidingen of frustrerende momenten voor je bezoekers.

Door