Leer pokeren als een pro

Hoewel poker al veel langer gespeeld wordt, is het pas sinds begin van dit millennium echt populair in Nederland. Overal waar je kwam werd gepokerd en de online pokerrooms werden goed bezocht. Tot bepaald werd dat de gokwet zoals die in 1967 opgesteld was, niet voorzag in online gokken en het dus verboden werd.

Inmiddels is de gokwet aangepast en zijn kansspelen op afstand (oftewel online kansspelen) toegestaan in Nederland. De pokerliefhebbers kunnen hun hart dus weer ophalen, want naast pokeren aan de keukentafel, in een vestiging van het enige speelcasino in Nederland of in bijvoorbeeld Las Vegas of Rozvadov, kun je nu ook weer online pokeren. Wil jij leren pokeren als een pro? Wij hebben wat tips voor je op een rij gezet!

Leer de spelregels

Als we het over poker hebben, dan bedoelen we in de meeste gevallen de variant Texas Hold’em. Maar, er zijn meer soorten poker. Voordat je begint, is het dus goed om te weten welk spel je gaat spelen! Wil je meer weten over de verschillende varianten, de uitgebreide spelregels, pokertoernooien etc.? Op worldclasspoker is al deze informatie voor je verzameld!

Texas Hold’em

Deze variant van het pokerspel wordt wereldwijd het meeste gespeeld en is ook het spel dat bijvoorbeeld op de World Series of Poker wordt gespeeld. Je krijgt als speler twee kaarten gedeeld en speelt tegen andere spelers. Er is dus geen ‘bank’ of ‘huis’. De dealer is dus geen partij in het spel.

Elke ronde kent twee verplichte inzetten: de blinds. Deze inzetten worden steeds door een andere speler gedaan (als er geen dedicated dealer is, schuift het dealerschap steeds een plekje op, en liggen de blinds op de twee plekken links van de dealer). Hoe hoog de blinds zijn, wordt van te voren vastgesteld. In een toernooi kunnen de blinds ook per periode veranderen.

Nadat de kaarten gedeeld zijn (zogenoemde pocket cards) mogen alle spelers zeggen wat ze doen. Dat begint bij de small blind. Je hebt de keuze uit:

  • call: evenveel inzetten als de hoogste inzet op tafel;
  • fold: passen;
  • raise: de hoogste inzet verhogen. Deze moet minstens verdubbeld worden.

Daarna worden er drie gemeenschappelijke kaarten op tafel gelegd. Dit wordt de flop genoemd. Daarna mogen alle spelers weer opnieuw zeggen wat ze willen doen. Buiten de drie eerder genoemde opties, komen er nu ook nog twee mogelijkheden bij:

  • check: je doet eigenlijk niets, als iedereen checkt gaat het spel verder;
  • bet: de eerste speler die een inzet doet, plaatst een bet.

Als er gebet of geraised wordt, wordt het hele rondje langs de spelers weer gedaan. Vervolgens wordt er één gemeenschappelijke kaart gelegd, de turn. Ook dan volgt er weer een ronde aan check, bet, fold, call of raise, en een laatste kaart (de turn) waarna nog een ronde aan keuzes volgt.

Wie wint?

Van alle spelers die nog in het spel zijn (en dus niet gefold hebben) wordt gekeken wie de hoogste hand heeft. Daarvoor wordt een combinatie van 5 kaarten, uit de 5 gemeenschappelijke en 2 pocket cards, gemaakt. Om het spel goed te spelen is het dus goed om te weten welke handen het meeste waard zijn. We zetten ze nog even op een rij, van laag naar hoog (als je Yahtzee kent, komen deze je vast ook bekend voor):

  • high card (hoogste kaart)
  • pair (paar)
  • two pair (twee paartjes)
  • three of a kind (3 dezelfde)
  • straight (straat, 5 opeenvolgende kaarten)
  • flush (5 kaarten van dezelfde soort)
  • full house (een paartje en een three of a kind samen)
  • four of a kind (vier dezelfde)
  • straight flush (een straat van dezelfde soort)
  • royal flush (een straat van 10 tot aas van dezelfde soort)

Heb je de basis onder de knie, dan is er maar één advies: oefenen, oefenen, oefenen. Online kun je bij verschillende pokerrooms een account aanmaken en kun je vaak al met kleine inzetten spelen. Bovendien ben je daar lekker anoniem. En wie weet, weet je je online te kwalificeren voor een echt toernooi!

Door