Kan ik mijn hypotheek verhogen voor een verbouwing?

Ben jij van plan om wat te gaan verbouwen aan je woning? Dan heb je misschien wel een extra hypotheek nodig, of wil jij je hypotheek verhogen? In deze blog lees je er alles over.

Een verbouwing kan natuurlijk behoorlijk wat geld gaan kosten. Het kan zijn dat je een aanbouw wil, of misschien wil je in huis een hoop veranderen. De kosten hiervoor kan jij misschien niet zelf betalen, maar zijn wel nodig voor het behoud van je woning. Dan kan je bij je bank terecht om te kijken naar een hypotheek verhoging. De bank zal hierin kijken naar je inkomen en wat je dus mag lenen. Berekenen hoeveel je kunt lenen voordat je bij de bank aanklopt kan vaak via handige tools. Gewoon online!

Vergeet niet om altijd eerst te kiezen voor hypotheekrente vergelijken. Zo weet je zeker dat je niet te veel gaat betalen straks. Gelukkig zijn er een aantal manieren om een hypotheek te krijgen voor je verbouwing. Zo kan je gaan voor onderhands verhogen of voor een tweede hypotheek. Wij leggen het verder voor je uit.

Onderhands verhogen van je hypotheek

Voor jouw woning ben je bij een notaris langs geweest. Het kan zijn dat je destijds bent de bank hebt besproken om je hypotheek hoger in te schrijven dan hij was. Dit zorgt ervoor dat je een optie hebt gecreëerd om je hypotheek onderhands te verhogen. Zo heb je eigenlijk onderhands afgesproken met de bank dat dit mogelijk is wanneer jij er om vraagt. Bij een onderhandse verhoging hoef jij ook geen gebruik te maken van een notaris. Dit scheelt je weer in kosten en deze kan je goed gebruiken voor de verbouwing.

Tweede hypotheek

Wanneer jij het punt hierboven niet hebt afgesproken bij de notaris dan zal je een tweede hypotheek kunnen afsluiten. Hiervoor is echter net iets meer nodig. Je moet namelijk kunnen aantonen dat jij genoeg verdient om een tweede hypotheek te kunnen betalen. Deze tweede hypotheek kan je ook alleen aanvragen bij jouw eigen bank. Je kan dus niet overstappen voor een tweede hypotheek. Een maximale hypotheek berekening maak je heel gemakkelijk online of je regelt het gewoon via de bank.

Extra kosten voor het verhogen van je hypotheek

De bank zal je niet zomaar een tweede hypotheek willen geven. Hiervoor willen ze natuurlijk wat geld zien. Zo betaal je voor bijvoorbeeld hypotheekadvies en bemiddelingskosten. Ook komen er natuurlijk weer kosten bij voor de notaris, maar ook voor de taxatie na de verbouwing. Want je moet wel je woningwaarde kennen om je inboedel en je woning goed te kunnen verzekeren. Een hoop extra kosten worden dus gemaakt wanneer jij jouw hypotheek verhoogt.

Wat is een bouwdepot?

Bij een hypotheek die wordt aangevraagd voor een verbouwing hoort vaak een bouwdepot. In zo’n depot wordt geld gestort dat je kan gebruiken voor de verbouwing. Zo wordt er gecontroleerd of de verhoging van jouw hypotheek daadwerkelijk wordt ingezet voor de verbouwing van jouw eigen woning. Het moet dus wel echt bedoeld zijn voor de verbetering van je woning. Je kan er dus geen auto van kopen.

Wil jij een opdracht voor het verbouwen van jouw woning uitzetten? Dan kan bijvoorbeeld via Werkspot.nl.

Door