Bingo is en blijft een populair spel in Nederland. Het stoffige imago dat het alleen voor bejaarden en huisvrouwen is, heeft het spel inmiddels wel achter zich gelaten. Afgelopen jaar bleek het een perfect spel om digitaal met vrienden te spelen, bingo staat dus nog steeds stevig op de kaart. Maar is het nou een typisch Nederlands spel of bestaat het ook in andere landen?
De geschiedenis van bingo
Om te weten of bingo een typisch Nederlands spel is of niet, is het goed om eens naar de geschiedenis van het spel te kijken. Dan leren we namelijk al snel dat wij in ieder geval niet de bedenkers zijn. Het spel werd namelijk als lotto al in de 16e eeuw gespeeld in Italië. In de 19e eeuw werd het spel in Duitsland geïntroduceerd, het werd hier ‘der Lottospiel’ genoemd.
De naam bingo is over komen waaien uit Amerika. Hier werd bingo voor het eerst rond 1920 gespeeld. Het werd eerst Beano genoemd, afgeleid van de bonen die gebruikt werden om de nummers af te dekken op de kaart.
Italië, Duitsland en de VS zijn dus sowieso landen waar bingo gespeeld werd, en dat wordt het nog. In de VS werd en wordt het spel vaak ingezet als fondsenwerving voor de kerk en andere goede doelen. Benieuwd in welke landen je nog meer bingo kunt spelen? Op casino.nl vind je de 7 must-see landen voor de bingoliefhebber.
Bingo en de prijzenpot
In Amerika bijvoorbeeld, kunnen flinke geldprijzen gewonnen worden met bingo. Dat is hier wel anders. Wettelijk is het namelijk niet toegestaan om in Nederland bingo te spelen om geldprijzen. Er mogen wel goederen en prijzen in natura worden weggegeven. De hoofdprijs mag daarbij een maximale waarde hebben van €1550, een rondeprijs mag maximaal €400 waard zijn. Hier wordt bingo dus vooral gespeeld als tijdverdrijf en voor de gezelligheid, al is een nieuwe fiets of televisie natuurlijk altijd mooi meegenomen.
Het verschil tussen bingo en kienen
In Nederland en België wordt bingo ook wel kienen genoemd. Dat is niet helemaal terecht, omdat de spellen weliswaar op elkaar lijken maar toch net iets anders zijn. Enkele verschillen:
- Een bingokaart bestaat uit 5×5 vakjes. De meeste spelers kiezen voor 3 opeenvolgende kaarten waarmee ze alle nummers afdekken. Bij kienen is er keuze uit verschillende formaten.
- Bij bingo begin je elk spel op een nieuwe kaart, bij kienen speel je de hele avond op dezelfde kaart. Bij bingo streep je de nummers dan ook weg, bij kienen leg je er een fiche op (en daarmee lijkt dat wel weer op Beano zoals dat in Amerika genoemd werd een eeuw geleden).
- Bingo wordt gespeeld met 75 nummers, kienen met 90.
- De verdeling van cijfers is anders. Bij bingo staan in de eerste kolom de cijfers 1 t/m 15 en zo verder, bij kienen is de eerste kolom 1 t/m 9, de tweede 10 t/m 19 en zo verder.
- Bij bingo mist de kaart één cijfer: het middelste vakje is leeg. Hierdoor kan er na 4 getrokken nummers al een bingo vallen, bij kienen zijn alle rijen en kolommen vol dus kan de eerste bingo pas na 5 getrokken nummers vallen.
De verschillen zijn dus klein, en vooral wanneer je het in eigen gezelschap speelt, zal niemand er om malen of je bingo speelt of aan het kienen bent. Wanneer je echter naar een echte bingo gaat, is het goed om de regels te kennen!