Hoe gevaarlijk is het om chloor in te ademen?

Dat sommige stoffen gevaarlijk zijn om in te ademen, is iets wat je je vroeger niet altijd realiseerde. Dan liep je uren rond in het lokale zwembad en vond je misschien dat de chloorlucht erg ‘schoon’ rook. Ook als je je huis goed schoonmaakt met middelen waar chloor in verwerkt zit, zoals bleek, adem je chloor in. Maar – hoe gevaarlijk is dit eigenlijk? En wat moet je doen als je chloor ingeademd hebt, zeker voor een langere periode? Wij geven tips en vertellen je alles over de gevaren van chloor, zoals een chloorvergiftiging.

Chloor uitgelegd

Wat is chloor eigenlijk precies? Dat verschilt per temperatuur, maar chloor bij kamertemperatuur is een gas met een geelgroene kleur en een hele typerende geur (iedereen weet wel hoe chloor ruikt). Wanneer het afkoelt, of wanneer de druk verhoogt wordt, verandert het in heldere vloeistof. Chloor wordt gewonnen door electrolyse, wat onder andere gebeurt uit zout.

Werken met chloor

Als je je huis schoonmaakt met chloor dan wordt je constant blootgesteld aan chloor en haar risico’s. Het inademen van chloor kan schadelijk zijn voor je luchtwegen en in slechte gevallen zelfs bronchospasmen en inflammatie veroorzaken, die leiden tot bronchoconstrictie. De gevaren van een blootstelling aan chloor zijn afhankelijk van hoe lang je eraan bent blootgesteld en de concentratie van het middel.

person in blue gloves and blue denim jeans

Chloorvergiftiging

Chloorvergiftiging schaadt de bloedcirculatie, wat kan leiden tot een veranderde p.h. waarde in je bloed. Bij een chloordosis van ongeveer 40-60 ppm ontstaat er een giftige longontsteking en/of een acute longoedeem (dan ontstaat er door hartfalen vocht in de longen). Als je vaak en lang wordt blootgesteld aan een relatief lage chloordosis, dan zou je hier ook astma van kunnen krijgen. Het zou ook kunnen dat er huidbeschadeging plaatsvindt en je hier littekens van oploopt. Om chloorvergiftiging vast te kunnen stellen voert een arts verschillende onderzoeken uit, waaronder een bloedonderzoek en een hartfilmpje.

Behandeling van chloorvergiftiging

Helaas is er geen antimiddel voor chloorvergiftiging, er is niets wat zou kunnen dienen als tegengif. Het belangrijkste is dat de patiënt in kwestie niet meer aan chloor wordt blootgesteld. Ook moet het weefsel wat blootgesteld is heel grondig gespoeld worden – voor minimaal vijftien minuten;

Herstellen van chloorvergiftiging

Patiënten die mild blootgesteld zijn voor een niet al te lange tijd, kunnen binnen drie tot vijf dagen herstellen van chloorvergiftiging. Als je echt voor een langere periode bent blootgesteld aan hoog geconcentreerde hoeveelheden chloor, zou het kunnen dat je chronische longproblemen krijgt. Astmatische aandoeningen en roken zou zorgen voor een verhoogd risico op langere complicaties.

Toch hoef je je niet altijd zorgen te maken voor deze scenario’s. In veel gevallen herstellen mensen redelijk gemakkelijk van blootstelling aan chloor. Het belangrijkste is dat je uitkijkt tijdens het schoonmaken en op jezelf past.

Door