Sta je op het punt om te gaan roadtrippen, moet je voor werk regelmatig naar een onbekend adres toe, of ontdek je gewoon graag nieuwe plekjes en nieuwe routes? Dan heb je waarschijnlijk behoefte aan een goed en betrouwbaar navigatiesysteem. Wij zetten de beste vijf voor je op een rij!
TomTom
De aanvoerder in dit rijtje is na al die jaren nog steeds – hoe kan het ook anders – TomTom. Er zijn verschillende varianten waarbij het grote verschil hem vooral zit in de opties die de apparaten hebben. Maar voor allemaal geldt dat je de kaarten los van de TomTom zelf kunt kopen en updaten. De kosten voor zo’n kek navigatiesysteem? Die lopen zo’n beetje uiteen van 100 voor een basisvariant tot wel bijna 400 euro voor professioneel gebruik. Die eerste is natuurlijk vooral bedoeld voor de gewone consument, de tweede eerder voor beroepsgroepen zoals vrachtwagenchauffeurs.
Garmin
Ook de navigatiesystemen van Garmin scoren goed in de reviews die gebruikers online geven. Koop je een apparaat van dit merk, dan krijg je levenslang gratis kaartupdates. Een nadeel is wel dat veel van de apparaten nog niet draadloos geüpdatet kunnen worden. Daarvoor moet je hem toch even in de computer pluggen. Wat de grootte is van het scherm, hoeveel functies het GPS-systeem heeft, en hoeveel kaarten erop staan is afhankelijk van het type Garminapparaat dat je koopt. Dus even goed kijken wat je nodig hebt voor je een beslissing maakt!
Google Maps
Allemaal leuk en aardig, maar je hebt tegenwoordig echt geen speciaal navigatieapparaat meer nodig. Je kunt natuurlijk ook routes plannen via je telefoon. Als je die veilig bevestigt aan je raam, dashboard of blower met de juiste accessoires (die je bijvoorbeeld kunt kopen op de site Autoonderdelen24.be) ten minste. Een van de betere apps om mee te navigeren is Google Maps. Die staat natuurlijk ook niet voor niets al automatisch geïnstalleerd op alle Android-telefoons. In de app zit enorm veel informatie over plekken aan de kant van de weg, zoals restaurants en hotels, maar ook fijn is dat je steeds up-to-date informatie krijgt. Zo word je bijvoorbeeld automatisch om files heen geleid.
Waze
Ook Waze is een hele fijne navigatie-app. Alle informatie die deze applicatie jou als chauffeur geeft, wordt aangeleverd door de gebruikers zelf. Van files, tot wegwerkzaamheden en flitsers. Zo ben je dus altijd op de hoogte van wat er onderweg speelt en kun je daar rekening mee houden. Ook heel handig is dat je je route kunt plannen en een linkje kunt sturen naar degene met wie je hebt afgesproken. Op die manier weet hij of zij altijd precies waar je bent en hoe laat je aan zult komen. Hoef je ook niet meer te appen onderweg als je in de file staat of als je juist wat sneller bent dan gedacht. En dat is een stuk veiliger!
Maps.me
Tot slot is maps.me een hele fijne. Deze app is vooral populair bij reizigers, omdat deze applicatie de kaarten meteen offline downloadt. Daardoor kun je dus ook altijd zonder internet routes plannen. En dat is handig wanneer je buiten Europa gaat roadtrippen en extra roamingkosten zoveel mogelijk probeert te voorkomen. Maps.me heeft aan je locatie al genoeg om te weten waar je bent en je de juiste richting op te sturen. Ideaal!